Vučić: Brisel da jasno odgovori da li postoji Briselski sporazum

Beta 21.09.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će Beograd zatražiti od Brisela hitan odgovor da li i dalje postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili to više nije slučaj, kao i kada će biti formirana Zajednica srpski opština (ZSO).

"U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić.

On je pozvao Evropsku uniju da utiče na Prištinu da bez odlaganja ukine presudu na dve godine zatvora poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, jer to smatra sledećim mogućim razlogom za veliku krizu.

"Ili će ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima dozvolu za iseljavanje Srba sa Kosova. I u skladu sa tim ćemo reagovati", rekao je on.

Vučić je rekao da smatra neprimerenim izjave iz međunarodne zajednice u kojima se izjednačava krivica Beograda i Prištine i dodao da će Srbija biti uvek spremna za dijalog ali da neće prihvatati politiku svršenog čina i kriminalnih akcija.

On je rekao da je odbio predlog Evropske unije koji je predstavljen kao kompromisno rešenje jer smatra da bi njegovo prihvatanje unižavalo Srbiju.

"Razgovarali smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji posle kriminalne akcije prištinskog režima i šestog upada na sever Kosova i Metohije, uz korišćenje oklopnih vozila i dugih cevi i maltretiranje lokalnog stanovništva. Došli smo do zaključka da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu", rekao je on.

Vučić je rekao da je jedino rešenje povlačenje svih trupa sa severa Kosova i povratak na pređašnje stanje.

Savet za nacionalnu bezbednost je sagledao i stanje u Vojsci Srbije i sistemu bezbednosti a Vučić je rekao da je veoma zadovoljan i stanje borbene gotovosti, morala i motivisanosti pripadnika vojske da unaprede kapacitete.

Ostavićemo neko vreme Prištini da promeni svoje loše odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd ostaviti "neko vreme" vlastima u Prištini da promene "svoje loše odluke" a da će u slučaju da to ne učine, doneti mere u cilju zaštite interesa Srbije.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvane zbog odluke Prištine da na prelazima skida srpske registarske tablice, rekao da je o stavu Beograda obavestio predstavnike Kvinte i EU.

"Na sednici je bilo mnogo predloga za dodatne mere u cilju zaštite interesa Srbije. Razmotrićemo te mere narednih dana ali želimo da ostavimo neko vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke a ako to ne budu želeli, mi ćemo donositi mere o čemu sam obavestio i predstavnike Kvinte i EU", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Ponovio da je suština zahteva Beograda da se poštuje Briselski sporazum.

"Srbija neće da prihvati politiku svršenog čina u kojoj će nas dovesti do toga da nečija kriminalna akcija dobije legitimitet. Da dobijete pečat Srbije na to, nećete. Oni mogu da pokušaju silom ali na fizičko nasilje mora da reaguje NATO a ako NATO to ne učini, već sam rekao da neće biti pogroma kao 2004. godine niti nove Oluje ili Bljeska", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Beograd "pronaći" rešenja za snabdevanje Srba na severu Kosova.

Neću da odgovaram na uvrede Zorana Milanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "neće da odgovara na uvrede" hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je ranije izjavio da "sumnja u stvarne ciljeve politike Beograda kada je u pitanju članstvo u EU", kao i da će pre toga tražiti "odgovor Srbije o sudbini oko 2.000 hrvatskih građana nestalih 1991. godine".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je "Milanović veliki i iskreni prijatelj Srbije i da čezne da vidi Srbiju u EU", kao i "da ćemo i taj problem da rešimo".

On je rekao da "to neće da promeni činjenicu da će Srbija da pretekne Hrvatsku" u ekonomskom razvoju, kao i da će se to desiti uskoro.

"Nastaviću da ne odgovaram uvredama. On je izbor hrvatskog naroda i građana Hrvatske i time je njihova slika i prilika. Taj narod da vređam, ne pada mi na pamet", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje kada će se povući naoružani pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji kontrolišu prelaze sa Srbijom na severu Kosova, koji ne dozvoljavaju ulazak sa statusno neutralnim "KS" tablicama, kao ni srpske registarske tablice gradova na KiM, odgovorio da to "treba pitati njihove mentore".

"Njihovi mentori da kažu hoće ili neće. Možda neće nikad da se povuku. Sve to može, ali na silu i bez pristanka Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da kako god da se reši situacija na severu Kosova, "rešiće se bez ponižavanja Srbije na pristanak na ono što se Srbiji nudi".

"Gledaćemo da čuvamo mir, što se Srba tiče", rekao je Vučić.

(Beta, 09.21.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »