Народна странка: На локацији банкротиране Фабрике резног алата биће саграђени локали за свадбе

Бета 19.05.2022

Председник Градског одбора Народне странке у Чачку Александар Радојевић оценио је да ће после проглашења банкрота чачанске Фабрике резног алата (ФРА) локација фабрике постати "идеално место" за градњу нових сала за свадбе и друга весеља.

Радојевић је рекао на конференцији за новинаре у Чачку да се у том граду граде само забавни садржаји и центри за трговину и продају.

"Фабрика која је десетинама година производила изузетан алат и извозила га у неколико светских фирми које се баве високом технологијом, доживела је судбину да се гаси, да неко жели да на месту производње ничу неки други садржаји и то се дешава у целом Чачку, у целој држави", рекао је Радојевић.

Он је оценио да нестаје све што је било производно, а да све што је било трговина некако опстаје, али да се уступа, корак по корак, странцима.

"Ми остајемо без локација, оне прелазе у неке туђе руке. Ми корак по корак постајемо робови у свом граду и у својој држави. То ће бити судбина ФРА, то је већ судбина (бивших банкортираних чачанских фабрика) ПКС, Фабрике хартије. То је судбина свих фабрика које смо имали, које су производиле и нису се уклапале у стратегије великих страних моћника", рекао је Радојевић.

Преседник бившег Индустријског синдикат ФРА Душан Ђелић рекао је раније агенцији Бета да су радници разочарани што је Привредни суд прогласио банкрот ФРА, а да није утврђена одговорност и ко је крив за то, истичући да је држава, као већински власник, у последњих неколико година уложила више од 400 милиона динара у фабрику.

Ђелић је изразио уверење да ће бакротирану фабрику купити локални бизнисмен који је већ купио више банкротираних фабрика у Чачку и на том месту подићи зграде и локале.

ФРА је престала са производњом 18. августа прошле године, када је 452 радника проглашено за технолошки вишак и добило отпремнине у оквиру социјалног програма који је финансирала држава.

Поступак стечаја над ФРА Привредни суд је покренуо 12. јанура ове године, због блокаде рачуна од 3,4 милијарде динара и великих дуговања према повериоцима, а пошто у законском року од 90 дана нико није поднео план реорганизаицје фабрике, проглашен је банкрот.

ФРА је основана 1953. године од када је производила алате које је продавала на домаћем и светском тржишту, а део фабричких погона бавио се производњом и за војну индустрију.

Уредбом Владе Србије 2015. године ФРА је била проглашена за предузеће од посебног значаја за одбрамбену индустрију.

(Бета, 05.19.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »