Omaž radnicima i bivšim gigantima: Izložbu Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije IKOM Srbija nedavno proglasio projektom godine (foto)

Večernje novosti 22.05.2022  |  Dragana Matović
Omaž radnicima i bivšim gigantima: Izložbu Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije IKOM Srbija nedavno proglasio…

NEKADA su bile simboli napretka i industrijske modernizacije. Radilo je u njima na stotine hiljada ljudi. Iza mnogih, posle privatizacije, stečaja ili gašenja, ostale su tek sablasno oronule i napuštene zgrade, kao i sećanja na brendove po kojima su bile poznate ne samo u Srbiji već i u svetu. Upravo o tome svedoči izložba "O fabrikama i radnicima", koju je nedavno IKOM Srbije (Međunarodni savet muzeja pri Unesko) proglasio projektom godine.

Foto Nikola Skenderija Izložbu, koja govori o industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas, pripremio je kustoski tim Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije. Kustosi Ada Vlajić, Rifat Kulenović, Jovana Nedeljković i Radovan Cukić su složenoj temi pristupili iz različitih perspektiva: od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke. U fokusu autora izložbe su rudnici u Boru i Majdanpeku, tekstilna industrija

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »