Novo izdanje knjige o savremenoj Grčkoj autora Dušana Spasojevića

Beta 06.06.2022

Iz štampe je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije" autora Dušana Spasojevića, prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka, saopštili su izdavači.

"Knjiga je nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori", saopštili su izdavači - Čigoja štampa, Institut za noviju istoriju, Institut za evropske studije i Fondacija "Šaper".

Oni su najavili da će grčki prevod ove knjige biti objavljen tokom ove godine kod vodećeg grčkog izdavača "Kastanjotisa".

U napomeni uz drugo izdanje, autor Dušan Spasojević, srpski ambasador u Atini, istakao je da je u radu na monografiji ciljao, između ostalog, da u istoriji pronađe ono što je živo i danas, i da to predstavi na sugestivan i jasan način.

"Živa je danas, jamačno, borba za slobodu i državu, pa se i meni, učinila, i čini, tako bliskom i grčka borba koja je povedena pre dva veka. Drugo, dopunjeno izdanje na srpskom jeziku, kao i grčko izdanje koje se sprema, pokazuju da pisana reč ima život ako uspe da ga pronađe i dotakne", navodi se u saopštenju.

Recenzenti ove knjige su trojica istoričara, profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac.

U zajedničkom predgovoru, profesori Ristović i Sfetas naveli su da Spasojević, "pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe".

Pisci predgovora podvlače da autor "ubedljivo prikazuje borbu, ustaničke pobede i poraze, sukobe njenih vođa oko prvenstva i vlasti, dajući i biografski precizno iscrtane likove ključnih ličnosti", te da "ukazuje na povezanost srpskog i grčkog pokreta, međusobne veze i uticaje, ali i njihove različite puteve i osobenosti i dinamike".

(Beta, 06.06.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »