Selaković i Dladla: Srbija i Esvatini opredeljeni za jačanje saradnje i prijateljstva

Beta 29.07.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šefica diplomatije Esvatinija Tulisila Dladla danas su u Beogradu izrazili spremnost za unapređenje saradnje i jačanje prijateljstva dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, Selaković je rekao da je Srbija današnjim potpisivanjem pet "veoma značajnih dokumenata" sa Esvatinijem pokazala opredeljenost za jačanje odnosa.

Dladla je ocenila da je "bilo krajnje vreme da se dugotrajni bratski odnosi dve države dodatno učvrste".

Selaković je dolazak Dladle opisao kao istorijski, navodeći da je to prva zvanična poseta šefa diplomatije Esvatinija Srbiji tokom 32 godine duge istorije diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Mi smo 1990. uspostavili diplomatske odnose sa Esvatinijem, ali su naši odnosi znatno duži, jer je nekadašnja Jugoslavija bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike", rekao je Selaković.

Dladla je kazala da su veze dve države "oduvek počivale na uzajamnoj podršci, solidarnosti i razumevanju" i dodala da se Esvatini "divi načinu na koji je Srbija prigrlila nasleđe Jugoslavije kada je reč o Africi".

Selaković je izrazio uverenje da Srbiju i Esvatini "tek čeka period intenzivnije saradnje", uključujući posete na visokom i najvišem nivou. Dodao je da je predsednik Aleksandar Vučić uputio poziv kralju Msvatiju Trećem da poseti Srbiju.

Selaković je naveo da je u Srbiji 17 studenata iz Esvatinija, u okviru programa "Svet u Srbiji", i dodao da su oni "jedni od najboljih stranih studenata" na srpskim univerzitetima.

"Veoma su posvećeni učenju srpskog jezika, ali i studiranju. Studentima iz prijateljskog Esvatinija, po okončanju studija, omogućićemo sticanje stručne prakse u srpskim institucijama, u državnim organima, zdravstvenim ustanovama, poljoprovrednim institutima", rekao je šef srpske diplomatije.

Dladla je navela da studenti iz Esvatinija "svakodnevno u Srbiji nailaze na topao prijem" i izrazila zahvalnost zbog stipendija u okviru programa "Svet u Srbiji". Studenti iz Esvatinija koji se školuju u Beogradu obišli su danas Muzej diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Selaković je kazao da je sa Dladlom razgovarao i o različitim modalitetima jačanja saradnje u oblastima poput poljoprivrede, sporta i turizma.

"Ovo je samo jedan novi početak naših davno započetih odnosa i te odnose ćemo graditi i u njih ulagati tako da oni i Srbiji i Esvatiniju budu na korist i ponos", dodao je Selaković.

Šefica diplomatije Esvatinija je zahvalila na pomoći u hrani koju je Srbija dostavila njenoj zemlji tokom pandemije korona virusa.

"Uvereni smo da će ova nova era u našem prijateljstvu za posledicu imati jačanje našeg prijateljstva. Iako smo zahvalni na onome što je već učinjeno, svesni smo da ima još mogućnosti za sadržajnu saradnju", dodala je.

Predstavnici Srbije i Esvatinija danas su potpisali pet dokumenata. Selaković i Dladla su potpisali tri sporazuma vlada dve zemlje, o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Šefovi diplomatija dve zemlje su potpisali i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti diplomatskih protokola, dok su Dladla i ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

(Beta, 07.29.2022)

Nikola Selaković »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »