Stranka 'Zajedno' osudila rehabilitaciju Nikole Kalabića

Beta 08.08.2022

Stranka "Zajedno" osudila je danas rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića koje je doneo Viši sud u Valjevu, za koga je navela da je reč o "osvedočenom ratnom zločincu i četničkom komandantu" iz Drugog svetskog rata.

U saopštenju "Zajedno" navodi da je to "još jedna u nizu odluka koja aktivno podstiče istorijski revizionizam".

"Ova odluka dalje nipodaštava kolaboracionizam četničkih snaga na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihailovićem, o čemu postoji dovoljno dokaza, a što stvar čini još šokantnijom - da se u 2022. godini, nakon svega što znamo o nedelima njegovog korpusa, i dalje rehabilituju osvedočeni kolaboracionisti i ratni zločinci, koji su svoje delovanje zasnivali na ideologiji fašizma", navodi se u saopštenju.

"Zajedno" navodi da je Nikola Kalabić bio, između ostalog, direktno umešan u pokolj u Kopljaru, koji se zbio 25. decembra 1943. godine, kada su četnici pod njegovom komandom ubili preko 20 osoba, od čega 19 osoba romske nacionalnosti, o čemu je on sam u depeši od 29. decembra 1943. izvestio Dražu Mihailovića.

U saopštenju se navodi da stranka "Zajedno"podržava odluku višeg tužioca da se uloži žalba "na ovu sramnu odluku o rehabilitaciji ratnog zločinca".

(Beta, 08.08.2022)

Valjevo »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »