BBC vesti na srpskom

Србија, Косово и Европска унија: Договор Београда и Приштине о личним картама - за преговараче успех, од опозиције критике

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је уверење да је могуће решити и отворени проблем око таблица између Београда и Приштине.

BBC News 29.08.2022
Kosovo and Serbian flags
Гетти Имагес

Вест, коју је девет дана после дијалога у Бриселу саопштио високи званичник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, наводећи да су Београд и Приштина постигли договор о личним картама изазвала је различите реакције на Балкану.

Постигнуто „европско решење&qуот;, како га је назвао Борељ, подразумева да је из Косова у Србију могуће ући са косовском личном картом, а из Србије на Косово са српском.

Док представници Српске листе на Косову, блиске властима у Београду, поручују да је то „успех српске дипломатије&qуот;, поједини опозиционари оцењују да је за Србију „једина промена признање докумената с Косова&qуот;.

Исто је и у Приштини, премијер Аљбин Курти се хвали да је договором постигнут реципроцитет, опозиција потез критикује са различитих позиција, преноси портал Коссев.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија успела да у договору са Приштином извуче најбоље могуће, наводећи да је тај договор усмени.

Према његовим речима, од 2011. године грађани прелазе административну линију са косовским документима, али се уз њих издавао папир, који је сада укинут.

„Због те одлуке никоме није теже, свима је лакше&qуот;, рекао је Вучић.

Žosep Borelj bio je prisutan i na sastanku u Briselu 18. avgusta
РЕУТЕРС/ЈОХАННА ГЕРОН
Жосеп Борељ био је присутан и на састанку у Бриселу 18. августа

Борељ: Верујем да је могуће решити питање таблица

Питање пререгистрација српских таблица са ознакама градова на Косову на косовске, за сада је остало нерешено, али је Жозеп Борељ рекао да верује да ће Београд и Приштина и око тога постићи договор.

Борељ је у интервјуу за аустријски јавни сервис ОРФ нагласио да је мир на Балкану веома крхак, али да је споразум о слободи путовања позитиван корак.

„Ми делујемо у модусу спречавања криза. Криза је могла да избије 1. септембра да нисмо постигли договор о преласку граница. То је добра вест&qуот;, навео је Борељ.

Указао је да је и даље отворен проблем у вези са таблицама.

„Уверен сам да можемо и то решити&qуот;, поручио је Борељ, а преноси Радио-телевизија Србије.

Учесници дијалога задовољни, опозиција мање

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да је реципроцитет, на коме стално инсистира у преговорима, „дух принципијелних и равноправних разговора у Бриселу&qуот;.

„Држављани Републике Косово, са личним документима (ЛК) које издаје наша држава, моћи ће да прелазе границу са Србијом на свим граничним прелазима без препрека, терета и задржавања.

„Исто ће важити и у супротном смеру у случају уласка на Косово са идентификационим документима (ЛК) које издају власти Србије&qуот;, потврдио је Курти.

Представник Демократске партије Косова Бетим Ђоши рекао је да то наставак политике њиховог некадашњег страначког лидера Хашима Тачија коју је Курти годинама критиковао.

„Он је деценију обмањивао и лагао грађане Косова говорећи им да се у Бриселу потписују дела издаје Републике Косово.

„Данас, међутим, са поносом каже да из споразума Хашима Тачија није уклоњена ниједна тачка или зарез&qуот;, прецизирао је.

Слично је поручио и некадашњи специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за Балкан, Ричарда Гренел на Твитеру.

„Личне карте са обе стране су још једном прихваћене - али овај пут Курти каже 'да'.

„Смањује разлику - надајмо се да ће почети да примењује и остале претходне споразуме&qуот;, написао је Гренел.

И док представници Српске листе хвале споразум у делу опозиције у Београду, одјеци су мало другачији.

Српска листа је оценила да је договором о личним картама државни врх Србије сачувао мир и сигурност, Србе на Косову, али и српска документа на овим просторима.

Тиме је, како се наводи у саопштењу, „осујећен план Куртија да се забране српска документа, да се Србима ускрати слобода кретања и да се изазове сукоб ширих размера у коме би страдали наши људи&qуот;.

Лидер партије Двери Бошко Обрадовић изјавио је да се не сме постављати као питање слобода кретања за Србе са Косову уз лична документа која им издаје њихова држава Србија, али да је спорно да Србија признаје лична документа приштинске власти.

У истом духу, огласио је и лидер Народне странке Вук Јеремић на Твитеру.

Борељ и Лајчак саопштили вест

Синхронизовано позитивне реакције стигле су из Брисела у суботу.

Приликом објављивања вести, високи европски званичник Жозеп Борељ честитао је обојици лидера Александру Вучићу и Аљбину Куртију.

„Имамо договор. У оквиру дијалога под покровитељством ЕУ, Србија је пристала да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата&qуот;, написао је Борељ на Твитеру.

Постизање договора потврдио је на Твитеру и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Захвалио је изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и америчкој дипломатији на снажном ангажману и подршци дијалогу под покровитељством ЕУ.

Претходно, Вучић је на конференцији за медије рекао да када је реч о регистарским таблицама нема договора, али да се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа.

Поручио је да је Србија спремна да изда документ „у коме би писало да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине искључиво из практичних разлога&qуот;.

„Због слободе кретања, а не као било какво признавање једнострано проглашене независности Косова, (одлука) не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација&qуот;, истакао је Вучић.

Додао је и да ће косовске власти од 1. септембра започети да примењује одлуку о пререгистрацији возила.

„Међутим, то је рок од два месеца, па ћемо да видимо&qуот;, рекао је Вучић.

Како је дошло до договора?

Вучић и Курти су се претходног четвртка нашли за преговарачким столом у Бриселу, после напетости крајем јула, када је Влада Косова најавила увођење реципрочних мера грађанима Србије за улазак на Косово.

Мере - издавање декларационог листа за улазак и излазак грађанима који имају личну карту Републике Србије и пререгистрација српских таблица са ознакама градова на Косову на косовске - првобитно је требало да ступе на снагу 1. августа.

Та одлука изазвала је протесте и блокаде путева према у северном делу Косова, где претежно живе Срби, а тензије су спуштене одлуком приштинских власти да увођење мера помере за месец дана, уз наставак разговора са Београдом.

После разговора вођених 18. августа у Бриселу није било решења за питања докумената регистрационих таблица.

Преговарачи су се растали уз напомену европских посредника да разговори нису завршени.

Затим су на Балкан стигли и европски посредник Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Балкан Габријел Ескобар.

Два дана после њихових посета Београду и Приштини, договор о личним картама је постигнут.


Четрнаест година после проглашења независности, Косово је признало око 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 117 земаља, а у Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињених нација.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 08.29.2022)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »