BBC vesti na srpskom

Izrael i izbori: Veliki povratak Benjamina Netanjahua

Benjamin Netanjahu je vatreni pobornik izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i protivnik stvaranja palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze kao rešenje izraelsko-palestinskog sukoba. Trenutno mu se sudi za navodno podmićivanje, prevaru i izneverivanje poverenja - optužbe koje on energično poriče.

BBC News 22.12.2022  |  Rafi Berg - Urednik za Bliski
Benjamin Netanyahu (02/11/22)
Reuters

Kad je Benjamin Netanjahu smenjen u junu 2021. posle 12 neprekinutih godina na mestu premijera, posmatrači su to nazvali krajem jedne ere, dok su kritičari govorili o rađanju novog doba.

Netanjahu je prkosno obećao: „Vratićemo se!"

Kao što se ispostavilo, njegov odlazak bio je relativna pauza - Netanjahu je uspeo da preokrene novi politički krajolik naglavačke ubedljivom izbornom pobedom jedva godinu dana kasnije.

Uz dosta ironije, sedamdesettrogodišnji šef desničarske partije Likud svrgnuo je s vlasti protivnika s levog centra Jaira Lapida, koji je prethodno kumovao njegovom padu.

Njegov dramatični povratak učvrstiće uverenje među njegovim pristalicama da je „Kralj Bibi" politički nepobediv.

Lider sa najdužim stažom na vlasti u Izraelu, Netanjahu je pobedio na pet izbora i osvojio šest mandata - više nego bilo koji drugi premijer u sedamdesetčetvorogodišnjoj istoriji zemlje.

Netanjahuov neprikosnoveni uspeh duguje mnogo imidžu koji je gradio kao čovek koji najbolje može da sačuva Izrael od neprijateljskih sila sa Bliskog istoka.

On zauzima tvrd stav prema Palestincima, stavljajući bezbednosna pitanja u sam vrh bilo kakvih mirovnih pregovora, i odavno upozorava na egzistencijalne opasnosti po Izrael od Irana.

Ali nad njegovim političkim dostignućima visi oblak aktuelnog krivičnog suđenja za navodno podmićivanje, prevaru i izneveravanje poverenja - što su optužbe koje on energično odbija.

A kao čoveka kog Tajms of Izrael opisuje kao „ultra-polarizujućeg", njegovi protivnici doživljavaju ga kao opasnost po samu izraelsku demokratiju.

Bratovljevo nasleđe

Benjamin Netanjahu rođen je u Tel Avivu 1949.

Godine 1963, njegova porodica preselila se u SAD, kad je njegovom ocu Benzionu, istaknutom istoričaru i cionističkom aktivisti, ponuđen akademski položaj.

Sa 18 godina se vratio u Izrael, gde je proveo pet istaknutih godina u vojsci, služeći kao kapetan elitne komandoske jedinice Sajeret Matkal.

Bio je ranjen prilikom upada u belgijski avion koji su oteli palestinski ekstremisti kad je sleteo u Izrael 1972, a borio se i u Bliskoistočnom ratu 1973.

Benjamin Netanyahu (R) during a training exercise as a member of the Israeli army's elite Sayeret Matkal commando unit on 1 November 1971
GPO via Getty Images
Benjamin Netanjahu (desno) bio je kapetan elitne jedinice komandosa Sajeret Matkal

Netanjahuov brat Jonatan je 1976. poginuo predvodeći operaciju oslobađanja talaca iz otetog aviona u Entebeu, u Ugandi.

Njegova smrt ostavila je dubokog traga na porodicu Netanjahu, a njegovo ime postalo je legendarno u Izraelu.

Netanjahu je osnovao anti-teroristički institut u znak sećanja na brata, a 1982. je postao zamenik šefa izraelske misije u Vašingtonu.

Netanjahuova javna karijera praktično je lansirana preko noći.

Kao vrstan govornik na engleskom jezika sa istaknutim američkim naglaskom, postao je poznato lice na televiziji u SAD i na ubedljiv način je zastupao Izrael.

Imenovan je za stalnog predstavnika Izraela u Ujedinjenim nacijama u Njujorku 1984.

Dolazak na vlast

Tek je 1988. godine, kad se vratio u Izrael, počeo da učestvuje u domaćoj politici, osvojivši poslaničko mesto za stranku Likud u Knesetu (parlament) i postavši zamenik ministra spoljnih poslova.

Kasnije je izabran za predsednika stranke, a 1996. prvi direktno izabrani premijer Izraela na prevremenim izborima posle ubistva Jicaka Rabina.

Likud Party supporters react to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's speech on 4 March 2019 in Tel Aviv, Israel.
Getty Images

Netanjahu je i najmlađi lider Izraela i prvi koji je rođen pošto je država osnovana 1948.

Iako je žestoko kritikovao mirovni sporazum u Oslu iz 1993. između Izraela i Palestine, Netanjahu je potpisao sporazum kojim je predato više od 80 odsto Hebrona Palestinskoj samoupravi i pristao na dodatna povlačenja sa okupirane Zapadne obale, na veliko protivljenje desnice.

Izgubio je položaj 1999, pošto je raspisao izbore 17 meseci pre vremena, poražen od laburističkog lidera Ehuda Baraka, bivšeg Netanjahuovog komandanta.

Politički povratak

Netanjahu je dao ostavku na mesto lidera Likuda, a nasledio ga je Arijel Šaron.

Nakon što je Šaron izabran za premijera 2001, Netanjahu se vratio u vladu, prvo kao ministar spoljnih poslova, a potom i kao ministar finansija.

Podneo je 2005. ostavku iz protesta zbog povlačenja Izraela iz okupiranog pojasa Gaze.

Nova prilika ukazala mu se 2005, kad se Šaron - neposredno pre teškog moždanog udara posle kog je ostao u komi - odvojio od Likuda i osnovao novu stranku centra Kadima.


Život i priključenija

  • 1949 - rođen u Tel Avivuv
  • 1967-73 - služi kao kapetan jedinice komandosa
  • 1984 - postao ambasador u Ujedinjenim nacijama
  • 1988 - ulazi u Kneset i vladu
  • 1996 - postaje premijer
  • 1999 - gubi na izborima
  • 2002-03 - obavlja funkciju ministra spoljnih poslova
  • 2003-05 - služi kao ministar finansija, daje ostavku zbog povlačenja iz Gaze
  • Decembar 2005 - uspeva da povrati vođstvo nad Likudom
  • 2009 - vraća se na mesto premijera
  • 2013 - ponovo izabran za premijera
  • 2015 - osvaja četvrti mandat
  • 2019 - optužen za podmićivanje, prevaru i izneveravanje poverenja
  • 2020 - započinje peti mandat; odlazi na suđenje
  • 2021 - svrgava ga opoziciona koalicija
  • 2022 - pobeđuje na izborima šesti put, prema delimičnim rezultatima

Netanjahu je ponovo preuzeo vođstvo nad Likudom i bio izabran za premijera po drugi put u martu 2009.

Pristao je na neprikosnovenih 10 meseci zamrzavanja izgradnje naselja na Zapadnoj obali, omogućivši mirovne pregovore sa Palestincima, koji su propali krajem 2010.

Iako je 2009. javno saopštio da uslovno prihvata postojanje palestinske države kraj Izraela, kasnije je pooštrio taj stav.

„Palestinska država neće nastati, ne onakva o kakvoj pričaju ljudi. To se neće desiti," izjavio je jednoj izraelskoj radio stanici 2019.

Sukob u Gazi

Palestinski napadi i izraelska vojna akcija iznova su uvodili Izrael u sukobe u pojasu Gaze i oko njega, pre i posle Netanjahuovog povratka na položaj 2009.

Četvrti takav sukob za samo 12 godina izbio je u maju 2021, privremeno zaustavivši napore stranaka koje se protive Netanjahuu da ga svrgnu sa vlasti posle niza neubedljivih izbornih rezultata.

Palestinians walk past rubble from 2014 war in Gaza
AFP

Iako je tokom sukoba Izrael imao podršku Sjedinjenih Američkih Država, njenog najbližeg saveznika, odnosi između Netanjahua i predsednika Baraka Obame bili su zategnuti.

Najnižu tačku dostigli su kad se Netanjahu obratio američkom Kongresu u martu 2015, upozorivši na „loš sporazum" koji može da proistekne iz američkih pregovora sa Iranom oko nuklearnog programa Teherana.

Obamina administracija osudila je tu posetu kao nametljivu i štetnu.

Veze sa Trampom

Početak predsedničkog mandata Donalda Trampa 2017. doveo je do boljeg usaglašavanja politike vlada SAD i Izraela, i u roku od godinu dana Tramp je najavio priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Ovaj potez izazvao je burne reakcije širom arapskog sveta - koji podržava pravo Palestine na istočnu polovinu Jerusalima koju je Izrael okupirao još u Bliskoistočnom ratu iz 1967. godine - ali je pružio priliku Netanjahuu za ogroman politički i diplomatski udar.

Benjamin Netanyahu and Donald Trump (25/01/18)
AFP

U januaru 2020, Netanjahu je pohvalio Trampov nacrt za mir između Izraela i Palestinaca kao „priliku veka", iako su ga Palestinci odbacili kao jednostrani i ostavili na nivou predloga.

Netanjahu se slagao sa Trampom i oko Irana, pozdravivši predsednikovo povlačenje 2018. iz nuklearnog sporazuma sa ovom zemljom i ponovno uvođenje ekonomskih sankcija.

Međutim, Tramp je izrekao oštre kritike na račun izraelskog lidera, optuživši ga za nelojalnost, pošto je ovaj čestitao Džozefu Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Spektakl od suđenja

Posle 2016. godine, Netanjahu je bio ometan istragom za korupciju, koja je kulminirala podizanjem optužnice protiv njega za podmićivanje, prevaru i izneveravanje poverenja u vezi sa tri zasebna slučaja u novembru 2019. godine.

Netanjahu je optužen da je prihvatao poklone od bogatih biznismena i činio usluge da bi pokušao da pridobije pozitivnije ocene u štampi.

On negira da je uradio bilo šta protivzakonito i tvrdi da je žrtva politički motivisanog „lova na veštice" koji su organizovali njegovi protivnici.

Suđenje je počelo u maju 2020. godine i tako je on postao prvi premijer na dužnosti kome se to desilo.

Spektakl, međutim, nije naudio njegovoj sposobnosti da bude izabran na izborima.

„Osvojili smo ogroman glas poverenja naroda Izraela", poručio je ushićenim pristalicama u sredu pošto su preliminarni rezultati pokazali da se nalazi na putu ka pobedi.

Za njegovu političku bazu, Netanjahuov povratak obeležava početak još jednog, novog doba.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.22.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »