У Великој Британији штрајкује пола милиона запослених (ФОТО)

Бета 01.02.2023

Десетине хиљада школа у Великој Британији су делимично или потпуно обуставиле наставу, обустављен је и железнички саобаћај, а очекује се кашњења авиона јер је око пола милиона радника данас ступило у штрајк да би синдикати појачали притисак на Владу са захтевом за беће плате због поскупљења.

Данашњи раднички штрајк, највећи у Великој Британији за више од десет гдина, организовао је савез синдиката који просвету, државне службенике, јавни превоз.

У наредним данима и недељама планирано је више протеста у које ће се укључити медицинске сестре и особље хитне помоц́и.

Штрајкови који се у мањем обиму понављају месецима пореметили су живот Британаца, а још није нађено решење за спор синдиката и владе око повишице плата и побољшавања услова рада.

Данашњи коордисани штрајкови више делатноости значе ескалацију протестних акција синдиката који су последњи пут у Великој Британији били тако организовани 2011. године, када је више од милион радника у јавном сектору организовало једнодневни штрајк у спору око пензија.

Инфлација у Великој Британији износи 10,5 одсто, највиша у последњих 40 година, изазвана наглим порастом цена хране и енергије.

Премијер Риши Сунак је посланицима рекао да су штрајкови наставника "грешка" и тврди да је његова влада наставницима вец́ дала највец́е повец́ање плата у последњих 30 година.

(Бета, 02.01.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Економија, најновије вести »