Vučić u parlamentu: Ako dođe do pitanja Kosova u UN, za mene je Ustav Sveto pismo

Beta 02.02.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ako dođe do pitanja da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije ili ne, "on znati šta da radi" jer je za njega "Ustav sveto pismo" a kapitulacija i predaja nisu opcija.

Ukoliko bude morao da bira između svog ostanka na vlasti i Kosova u UN, on je kazao da "zna šta mu je činiti" jer ne postoji pitanje "Vučić ili Srbija jer je Vučić na strani Srbije".

Prethodno je Vučić rekao da će Srbija nastaviti da pregovara o svakom, pa makar i najlošijem predlogu o Kosovu i Metohiji jer ne sme da ponovi loša iskustva iz prošlosti.

Vučić je u parlamentu rekao da ne misli da će neko bombardovati Srbiju, ali da bi Srbija bila izolovana i ne bi imala pristup nikakvim fondovima, kao i da ne bi imala saveznike.

On je izneo deset tačaka kojima će se rukovoditi u narednom periodu, od kojih se nisu sve odnosile na Kosovo i Metohiju, već i na razvoj Srbije uopšte.

Kao prvu tačku naveo je da se "na svaki način i po svaku cenu sačuva mir i stabilnost", drugo da se istraje na formiranju Zajednice srpskih opština, a kao treću tačku naveo je bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kao četvrtu tačku plana istakao je bolji život za narod, a kao petu, da će Srbija da pregovara.

"Za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole i da budu na tuđi račun junaci, ja sam rekao da će Srbija da pregovara čak i o najlošijim papirima jer nema pravo da ponovi iskustva prošlosti", rekao je Vučić i osvrnuo se na Rambuje i na pregovore u Beču, 1999. godine.

Vučić je kao smernice naveo i očuvanje državnih i nacionalnih interesa, ostanak Srbije na evropskom putu, stvaranje zaliha hrane i energije, pa ponovo nastavak razgovora zbog toga što su mladima potrebne investicije i na kraju da će prosečna plata 2025. biti veća od 1.000 evra.

Predsednik Srbije nekoliko puta je reagovao na dobacivanja iz redova opozicije i optužio ih da "prave cirkus" jer su doneli transparente na kojima piše "izdajnik" kao i slike Olivera Ivanovića na kojima piše "odgovaraćete".

Vučić se opoziciji obratio povišenim tonom i rekao da mu o izdaji pričaju oni koji u svoje vreme ništa nisu učinili.

"Kao da su na stadion došli, ne ultimatumu, ne kapitulaciji, to mi vi kažete, vi koji ste pustili 1.800 albanskih terorista na čelu sa braćom Mazreku", rekao je Vučić.

Nakon njegovog govora poslanik Dveri Boško Obradović tražio je produženje vremena za raspravu, ali je većina poslanika, glasanjem, to odbila.

Vučić: Ne smem da otkrijem francusko nemački plan, izneću ono što je najgore za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas ranije da će u vezi sa francusko-nemačkim planom "biti vremena za odluke", kao i da ne sme da iznese ceo plan, ali da će izneti "sve ono što je najgore za Srbiju".

Vučeić je rekao i da svrha skupštinske sednice na kojoj učestvuje nije da se prebaci odgovornost na parlament i građane, već da kao predsednik otvoreno kaže koji su izazovi pred Srbijom i šta predstoji srpskom narodu.

(Beta, 02.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »