BBC vesti na srpskom

Severna Amerika i vojska: Amerikanci oborili još jedan nepoznati leteći objekat, Kina optužuje Vašington

To je četvrti sumnjivi leteći objekat oboren iznad Severne Amerike od početka februara

BBC News 13.02.2023  |  BBC - svetski servis
F-22 jet flying over the Sierra Nevada mountains in an archive photo
Getty Images
Američki avion f-22 oborio je još jedan nepoznati leteći objekat

Dok je američka vojska potvrdila da je oborila još jedan neidentifikovani leteći objekat - četvrti ovog meseca, kineske vlasti optužile su Vašington da su baloni iz SAD najmanje 10 puta ulazili u kineski vazdušni prostor.

Optužba dolazi pošto su SAD 4. februara oborile sumnjivi špijunski balon iznad sopstvenog vazdušnog prostora, za koji je Kina saopštila da je civilni balon.

Odnosi između dve zemlje su se od tada pogoršali.

„Nije neuobičajeno da SAD ilegalno uđu u vazdušni prostor drugih zemalja", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare.

„Samo od prošle godine, američki baloni su ilegalno leteli iznad Kine više od 10 puta bez ikakvog odobrenja", dodao je on..

U nedelju uveče, Džozef Bajden, američki predsednik, naredio je da se objekat obori u blizini jezera Huron, blizu kanadske granice.

Letelica je mogla da ometa komercijalni vazdušni saobraćaj, jer se kretala na visini od 6.100 metara, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se dodaje prvi put je otkrivena iznad vojnih lokacija u Montani u subotu.

Objekat, koji nije smatran vojnom pretnjom, zvaničnici odbrane opisali su kao bespilotnu „osmougaonu strukturu" sa konopcima.

Oboren je projektilom ispaljenim iz borbenog aviona F-16 u 14.42 po lokalnom vremenu.

Incident otvara dodatna pitanja o objektima na velikim visinama koji su ovog meseca oboreni iznad Severne Amerike.

Ali u nedelju je zvaničnik Pentagona rekao da su američke vlasti kontaktirale Peking zbog prvog balona, navodno kineskog za nazdiranje, oborenog prošle nedelje blizu obale Južne Karoline.

Nije odmah bilo jasno o čemu su razgovarali.

Od tog prvog incidenta, američki borbeni avioni su za isto toliko dana oborili još tri letilice.

Bajden je u petak naredio da se obori objekat iznad severne Aljaske, a u subotu je sličan objekat oboren iznad Jukona u severozapadnoj Kanadi.

Zvaničnici nisu mogli jasno da utvrde poreklo i namenu ovih objekata.

I SAD i Kanada i dalje rade na povratku ostataka, ali potragu na Aljasci ometaju arktički uslovi.

„Ovi objekti nisu ni približno ličili, i bili su mnogo manji od balona oborenog 4. februara i nećemo ih opisati dok ne uspemo da povratimo ostatke", rekao je portparol Bele kuće.

Neidentifikovani leteći objekti:

  • 4. februar: Američka vojska oborila je sumnjivi balon kod obale Južne Karoline koji je lebdeo danima iznad SAD-a, zvaničnici su rekli da dolazi iz Kine i da je nadgledao osetljive sajtove
  • 10. februar: SAD obaraju još jedan objekat kod severne Aljaske za koji su zvaničnici rekli da nema nikakav sistem pogona ili kontrole
  • 11. februar: Američki borbeni avion oborio je „visoki vazdušni objekat" iznad kanadske teritorije Jukon, oko 160 kilometara od američke granice- opisali su ga kao cilindričan i da je manji od prvog balona.
  • 12. februar: Američki avioni oborili su četvrti objekat na velikoj visini u blizini jezera Huron zbog bezbednosnih razloga

Kasnije u nedelju, general američkog vazduhoplovstva koji nadgleda vazdušni prostor Severne Amerike rekao je da još uvek nije jasno odakle dolaze ove letilice.

Dodao je da nije isključio nijedno objašnjenje - između ostalog i da dolaze iz svemira.

„Pustiću obaveštajnu zajednicu i kontraobaveštajnu zajednicu da to shvate", rekao je general Glen VanHerk novinarima na pitanje o toj mogućnosti.

Jedan visoki zvaničnik rekao je za ABC Njuz da su tri najnovija oborena objekta verovatno vremenski uređaji, a ne baloni za nadzor.

Međutim, to je osporio jedan od demokrata u Kongresu, koji je ranije za ovu televiziju izjavio da obaveštajni zvaničnici veruju da su predmeti u stvari baloni za nadgledanje.

„Oni veruju da su bili baloni, da", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer, dodajući da su „mnogo manji" od prvog oborenog kod obale Južne Karoline.

Demokratkinja Debi Dingel, jedna od nekoliko članova Kongresa iz Mičigena koji su aplaudirali vojsci zbog obaranja objekta nad državom u nedelju, pridružila se pozivima da Bela kuća i zvaničnici odbrane daju više informacija.

„Potrebne su nam činjenice o tome odakle potiču, koja je njihova svrha i zašto se njihova učestalost povećava", rekla je ona.

Demokratski senator Džon Tester, koji predstavlja Montanu, rekao je BBC-jevom američkom partneru CBS-ju: „Ono što se desilo u poslednje dve nedelje ili tako nešto... nije ništa drugo do ludilo. A vojska treba da ima plan ne samo da utvrdi šta se dešava tamo, već da utvrdi da li ima opasnosti".

Republikanci su u više navrata kritikovali Bajdenovu administraciju zbog rukovanja prvim sumnjivim špijunskim balonom, rekavši da je trebalo da bude oboren mnogo ranije.

U međuvremenu, ministar odbrane Ben Volas rekao je da će Velika Britanija sprovesti bezbednosni pregled posle nedavnih incidenata u SAD i Kanadi.

„Ovaj razvoj događaja je još jedan znak kako se slika globalne pretnje pogoršava", rekao je on.

U Vašingtonu veruju da su neidentifikovani objekti oboreni iznad severnoameričkog vazdušnog prostora u petak i subotu bili baloni, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Iako nije konkretno rekao da je poslednji oboreni objekat kineski, Šumer je za ABC u nedelju rekao da Peking verovatno koristi „flotu balona" koja će „verovatno biti širom sveta".

To je treći objekat koji je oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana.

Još jedan neidentifikovani objekat oboren je iznad vazdušnog prostora Severne Amerike, potvrdio je kanadski premijer Džastin Trudo.

Trudo je u subotu potvrdio da je naredio da letelica bude oborena i da je o tome razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

„Kanadske snage će sada analizirati srušeni objekat", napisao je on na Tviteru.

Najnoviji neodređeni objekat leteo je iznad centralnog Jukona na 12.000 metara i presretnut je u subotu oko 15.41 po lokalnom vremenu, rekla je ministarka odbrane Anita Anand novinarima.

Ona ga je opisala kao „malu" i „cilindričnu", ali da se još analiziraju ostaci kako bi se otkrilo više detalja.

Anand je rekla da je oboren „oko 160 kilometara" od američke granice, dodajući da je predstavljao „pretnju civilnom vazduhoplovstvu".

Ona je rekla da je „izgleda manji od onog oborenog kod obale Južne Karoline" prošle subote - što znači džinovski špijunski balon za koga se sumnja da je Kinez bio visok 200 stopa (60 metara).

Trudo se na Tviteru zahvalio Severnoameričkoj komandi vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) koja sprovodi protivvazdušnu odbranu za SAD i Kanadu i predvodi misiju.

Bela kuća je saopštila da je objekat praćen i nadgledan „u poslednja 24 sata".

„Zbog velike doze opreza i na preporuku vojne komande predsednik Bajden i premijer Trudo su izdali naređenje da objekat bude oboren", navodi se.

Canada's Minister of National Defence Anita Anand and Canada's Prime Minister Justin Trudeau take part in a news conference
Reuters
Kanadska ministarka odbrane Anina Anand

Američko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva aviona F-22 poletela iz vojne baze u Enkoridžu na Aljasci i da je objekat oboren projektilom AIM 9Ks.

Brigadni general Pentagona Pet Rajder dodao je da će američki Federalni istražni biro (FBI) „blisko sarađivati" sa kanadskom policijom.

U drugom slučaju takođe u subotu, američka vojska je poslala borbene avione iznad Montane, ali se ispostavilo da je to bila „radarska anomalija" i nije uočeno ništa neobično.

Najnoviji objekat se pojavio iznad Severne Amerike samo nedelju dana nakon što su Amerikanci uništile kineski balon za koji tvrde da je bio špijunski.

Peking je odbacio te optužbe, navodeći da je služio u meteorološke svrhe koji je zalutao, odnosno da ga je vetar naneo do Amerike.

SAD su, međutim, saopštile da je balon deo flote letelica za nadzor i da je preleteo pet kontinenata.

Incident sa balonom je zaoštrio odnose SAD i Kine, a državni sekretar Entoni Blinken otkazao je planirani put u Peking.

Kineski zvaničnici u petak su optužili SAD za „političku manipulaciju i propagandu".

U intervjuu u četvrtak, Bajden je branio naredbu o obaranju balona, tvrdeći da nema govora o „velikom kršenju" međunarodnog prava.

U petak je još jedan neodređeni objekat praćen i oboren iznad Aljaske po naređenju američkog predsednika Bajdena.

U kratkom saopštenju, vojska je navela da američke snage još analiziraju ostatke objekta.

Rečeno je da nema više detalja o mogućnostima, svrsi ili poreklu objekta, a uključen je i FBI.

„Vremenski uslovi na Arktiku, hladan vetar, sneg i ograničeno dnevno svetlo, odmažu u ovoj operaciji", dodaje se.

Prošlog vikenda, zvaničnici odbrane rekli su američkim medijima da su ostaci kineskog balona pali u vodu u blizini Mirtl Biča u Južnoj Karolini.


Pogledajte video o kineskom balonu:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »