Članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove razgovarali sa delegacijom Bundestaga

Beta 17.02.2023

Članovi Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije sastali su se danas u Beogradu sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva Nemačke i Jugoistočne Evrope Bundestaga, koju predvodi predsednik Grupe Josip Juratović, sa kojima su razgovarali o saradnji parlamentaraca, situaciji na Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji, kao i o aktuelnoj situaciji u Evropi i posledicama rata u Ukrajini, saopšteno je iz Skupštine.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović rekao je da Srbija ceni svaki oblik saradnje sa Nemačkom, a posebno intenzivnu komunikaciju parlamentaraca, biranih predstavnika građana.

Naveo je da se Srbija nalazi u osetljivoj situaciji, imajući u vidu da, iako je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom. Stefanović je dodao da se za to čvrsto zalaže, kako zbog evropskog puta Srbije, tako i zbog privrede i investicija, ali i zbog pozicije i mogućnosti zaštite nacionalnih interesa po pitanju Кosova.

Stefanović je rekao da je Beograd okrenut dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da je "nezamislivo da prizna nezavisnost tzv. Кosova, kao i da podrži njegovo članstvo u UN", navodi se u saopštenju.

"Za nas je od najvećeg interesa da Srbi ostanu da žive na Кosovu i Metohiji, ali i da Srbija sačuva svoje nacionalno dostojanstvo i evropski put, uz što brže sticanje članstva u EU", rekao je Stefanović i izrazio žaljenje što javnosti u Srbiji nije omogućen uvid u "nemačko-francuski" predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik PGP Nemačke i Jugoistočne Evrope Josip Juratović naveo je da se nemačka Vlada zalaže da se Zapadnom Balkanu pruži ozbiljna evropska perspektiva.

Juratović je podvukao kao bitno da se vodi dijalog između Beograda i Prištine, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, kako bi se strane u konfliktu približile.

On se složio da su stalni kontakti i razmena mišelja parlamentaraca od izuzetnog značaja i naveo da se čvrsto zalaže da Berlinski proces, kao značajna regionalna inicijativa, bude upotpunjen aktivnošću parlamentaraca Zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski i Đorđe Miketić.

(Beta, 02.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »