BBC vesti na srpskom

Zemljotres u Turskoj i Siriji: Tragičan kraj potrage - ispod ruševina izvučeno telo fudbalera Kristijana Acua

Za internacionalcem iz Gane se tragalao danima posle zemljotresa u kojem se srušila i zgrada u gradu Hataju u kojoj je Acu stanovao.

BBC News 18.02.2023
Kristijan Acu
Reuters
Kristijan Acu

Fudbaler Kristijan Acu pronađen je mrtav ispod ruševina zgrade u Turskoj skoro dve nedelje posle razornog zemljotresa, potvrdio je njegov agent.

Tridesetjednogodišnji Acu, koji je u karijeri igrao za engleske premijerligaše Čelsi i Njukasl, bio je član turskog Hatajspora.

Za internacionalcem iz Gane se tragalao danima posle zemljotresa u kojem se srušila i zgrada u gradu Hataju u kojoj je Acu stanovao.

Njegov klub Hatajspor je prvo saopštio da je on izvučen povređen ispod ruševina, ali je dan kasnije objavljeno da se za Acuom i dalje traga,

„Teška srca, moram da saopštim svima koji su bili zabrinuti, da je, nažalost, telo Kristijana Acua, pronađeno jutros", napisao je agent Nana Sečere na Tviteru.

„Izražavam saučešće porodici i njegovim najbližima. Hvala svima na molitvama i podršci", naveo je Acuov agent.

Acu je u Hatajspor stigao u septembru prošle godine, a 5. februara 2023, dan pre zemljotresa, dao je pobedonosni gol u utakmici turskog prvenstva.

U razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 45.000 ljudi.

'Talentovani igrač i poseban čovek'

Acu je za reprezentaciju Gane odigrao 65 utakmica, a 2015. je bio deo tima koji je izgubio od Obale Slonovače u finalu Afričkog kupa nacija.

Tada je proglašen za igrača turnira.

„Služio si časno tvojoj zemlji, zauvek ćeš biti u našim srcima. Počivaj u miru", navodi se u poruci na Tviter profilu Fudbalskog saveza Gane.

Acu je 2013. stigao u londonski Čelsi iz portugalskog Porta, ali je umesto na Stamford Bridžu, vreme uglavnom provodio na pozajmicama.

Tako je nosio dresove Evertona i Bornmuta, kao i Njukasla koji je 2017. otkupio njegov ugovor pošto je Acu pomogao Svrakama da se vrate u elitnu Premijer ligu.

„Duboko smo ožalošćeni zbog vesti da je Acu tragično nastradao u razornim zemljotresima", navodi se u saopštenju Njukasla.

„Bio je talentovan fudbaler i posebna osoba, zauvek će ga pamtiti igrači, osoblje i navijači", dodaje se.

Poruke saučešća poslali su i drugi Acuovi bivši klubovi poput Čelsija i Evertona.

„Uvek je bio sa obe noge na zemlji i za svakoga je imao poneku lepu reč. Dobra osoba i sjajan fudbaler, sa odličnom levog nogom.

„Kada je debitovao za reprezentaciju, dobio je nadimak Mesi iz Gane", prisetio se za BBC Majkl Oti Ađei, sportski novinar iz Gane.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.18.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »