Krkobabić: Neophodna dalja unapređenja sistema usklađivanja penzija

Beta 24.02.2023

Predsednik Poslaničke grupe PUPS-Solidarnost i pravda Stefan Krkobabić ocenio je da su neophodna i urgentna dalja unapređenja u sistemu usklađivanja penzija i da je za tu stranku samo socijalno odgovorna država po meri najvećeg broja stanovnika Srbije.

On je u Skupštini Srbije rekao da je potrebno uklanjanje sve većih razlika između najviše i najniže penzije, postizanje optimalnog odnosa prosečne penzije i zarade koji ne sme biti ispod 50 odsto, i konstatovao da su sva ta pitanja "za juče".

Kako je saopštio PUPS-Solidarnost i pravda, Krkobabić je rekao da stavlja u prvi plan plate i penzije, jer su one od posebnog značaja za najveći broj građana Srbije, i jedini izvor prihoda i egzistencije.

"Kada je reč o povećanju, bolje reći usklađivanju penzija, moram da istaknem da je upravo naša inicijativa bila da se arbitrarnost zameni sa objektivnom švajcarskom formulom", rekao je Krkobabić.

On je dodao da je PUPS-Solidarnost i pravda ukazivao i na slabosti kao i na potrebu dorade određenih delova formule, ali da to nije urađeno i da je zaživeo njihov vrednosni stav 3P - Penzije-Prate-Plate, što znači da penzije rastu onoliko koliko i plate u javnom sektoru.

Krkobabić je ukazao na potrebu revolucionarne reforme penzijsko-invalidskog osiguranja koja se odnosi pre svega na poljoprivrednike.

Podsetio je da u Srbiji prema nekim podacima 130.000 građana starijih od 65 godina nije obuhvaćeno sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nema imovinu, niti bilo koji drugi vid prihoda, a među njima 85 odsto su žene sa sela.

"Polazeći od toga mi iz PUPS-Solidarnost i pravda zalažemo se za uvođenje socijalno garantovane penzije kao posebnog vida socijalnog davanja u iznosu ne manjem od 100 evra. Smatramo da je to najmanje što država Srbija, kao socijalno odgovorna, može da učini za te ljude", rekao je Krkobabić.

(Beta, 02.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »