Tepić (SSP): Na delu je borba protiv onih koji se bore protiv korupcije

Beta 24.02.2023

Šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" u Skupštini Srbije Marinika Tepić izjavila je danas da to što su smenjene dve antikorupcijske tužiteljke u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu ukazuje da je na delu "borba protiv onih koji se bore protiv korupcije".

Kako je saopšteno iz Stranke slobode i pravde (SSP), Tepić je na sednici Skupštine Srbije rekla da su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su radile na slučaju korupcije i pranja para u Elektroprivredi Srbije (EPS), "sklonjene samo zato što su radile svoj posao i usprotivile se šefu VJT Nenadu Stefanoviću da postupaju protivzakonito po njegovim usmenim nalozima".

"Ali to nije sve. Smenjena je ranije i tužiteljka Nataša Pavlica, koja je imala najviše predmeta o Nemanji Stajiću, donedavno prvom čoveku za ozakonjenje nelegalnih objekata u Beogradu, njoj su svi predmeti oduzeti, a ona premeštena. Kao što je juče smenjena Bojana Savović vodila i slučaj Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a", rekla je Tepić.

Tepić koja je potpredsednica SSP-a, kazala je i da je umesto Bojane Savović po njenom nalogu saslušavala uhapšene potpuno druga tužiteljka Brankica Marić, koja inače radi na "izmišljenoj poziciji - prvi zamenik za korupciju".

"Umesto ohrabrenja i nagrade, borba protiv korupcije i profesionalcima postaje trauma i ekstremno demorališuća i za druge tužioce koji isto ovako mesecima rade na nekim od najtežih predmeta, a onda vas samo jednog jutra smene i sve vam oduzmu. Uz to, nije nikakva tajna, o tome su pisali i mediji, da svi tužioci u VJT trpe šikanu od šefa Nenada Stefanovića", rekla je Tepić.

Komentarišući dnevni red. Tepić je rekla da je to trebalo naizgled da bude tehnička sednica skupštine, sa tehničkim izmenama jednog zakona, a da su ostalo "mahom ratifikacije sporazuma i izveštaji više poverenika i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i izbor direktora Agencije", ali da se ispostavilo da su na dnevnom redu "najneverovatnije stvari".

"Prvo, Izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije je za 2021. godinu. Danas, u februaru 2023. Zašto nemamo i izveštaj za 2022. godinu? Šta je to zakočilo ključni izveštaj Agencije, o periodu pre i nakon izbora? Pa, nije bila raspuštena Agencija ako je bila raspuštena Skupština. Imamo Agenciju za sprečavanje korupcije koja zapravo ne postoji", kazala je Tepić.

(Beta, 02.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »