BBC vesti na srpskom

Fudbal i Adrijana Lima: FIFA kritikovana zbog postavljanja manekenke za globalnu ambasadorku navijača

Bivša australijska reprezentativka smatra da je postavljanje brazilske manekenke Adrijane Lime za FIFA globalnu ambasadorku navijača u godini Svetskog prvenstva za žene, „bezobzirno" - zbog čega?

BBC News 02.03.2023
Adriana Lima at the Fifa Best Awards ceremony
Getty Images

Imenovanje brazilskog supermodela Adrijane Lime za prvu globalnu ambasadorku navijača, pet meseci pre Svetskog prvenstva za žene, bivša zvaničnica Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA) Moja Dod naziva odlukom „bez sluha".

Iz krovne organizacije svetskog fudbala naveli su da će Lima pred Mundijal raditi na „razvijanju, promovisanju i učestvovati u globalnim inicijativama".

Predsednik Fife Đani Infantino izjavio je da Lima „živi i diše fudbal", ali Dod nije saglasna sa time što je baš ona postavljena na tu funkciju.

Bivša australijska reprezentativka smatra i da je imidž brazilske manekenke u javnosti „neobičan za organizaciju koja kaže da želi da osnaži devojke i žene".

„Kada devojka igra fudbal, svet je vidi drugačije", kaže Dod.

„Ranije su je hvalili zbog izgleda ili haljine, ali onda počnu da je cene zbog uklizavanja i postizanja golova, dive joj se zbog toga što može da uradi, a ne zbog toga kako izgleda."

Kako navodi, to devojke stavlja u ravnopravniji položaj u odnosu na muškarce.

„U godini Svetskog prvenstva, to je poruka koja bi trebalo da glasno odzvanja širom sveta... Gde se jedan supermodel uklapa u ovo zaista je zbunjujuće."

„Šta će nova ambasadorka predstavljati za veliku i rastuću populaciju fudbalerki i navijača zaljubljenih u igru koja nam pokazuje kako mogu izgledati osnaživanje i jednakost?"

Dod, članica Saveta Fife od 2013. do 2016. godine, osvrnula se i na izjavu Lime 2006. u intervjuu za magazin GQ da je abortus „zločin".

Limini saradnici su kasnije izjavili da se njen stavi po tom pitanju promenio.

„Možemo sa ponosom reći da Lima već nekoliko godina promoviše zdrav način života i kao i mnogi ljudi, njen stav o mnogim LGBT i ženskim pitanjima se promenio."

U izjavi u kojoj je najavljeno Limino imenovanje, Infantino je rekao da se odmah po upoznavanju brazilske manekenke „oseti njena toplina, ljubaznost, pristupačnost i strast prema fudbalu".

„Ona živi i diše fudbal i zato može biti odlična veza između Fife i navijača širom sveta", naveo je Infantino.

Svetsko prvenstvo na programu je od 20. jula u Australiji i Novom Zelandu.


Pogledajte video: Loptom protiv predrasuda - Nataša iz Aleksinca kopačkama pomera granice


Pratite nas na Fejsbuku,Tviter i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.02.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »