BBC vesti na srpskom

Француска и протести: Радници блокирали рафинерије нафте, желе да „привреду земље баце на колена"

Синдикални лидери планирају да повећају обим протеста и штрајкова.

BBC News 07.03.2023  |  Хју Шофил и Пол Кирби - Париз
Unionists gather as they take part of a strike vote at the Exxon-Mobil Port Jerome Gravenchon refinery, in Port-Jerome-sur-Seine, near Le Havre, northwestern France, on March 7, 2023
АФП

Радници рафинерија нафте блокирали су испоруке из постројења у читавој земљи у склопу протеста против предлога владе да се граница за одлазак у пензију помери са 62 на 64 године.

„Свуда је почео штрајк&qуот;, рекао је Ерик Селини, представник синдиката ЦГТ.

Данас ће широм Француске бити одржан шести штрајк од средине јануара, а представници синдиката тврде да ће бити највећи до сада.

Већина метро линија у Паризу и железничког саобраћаја у Француској је обустављена, а затворене су и многе школе.

Очекује се да широм земље буде одржано више од 300 протестних скупова на којима ће учествовати између 1,1 и 1,4 милиона људи.

Пошто Влада Француске не показује намеру да одустане од планираних реформи, Емануел Лепин, један од синдикалних лидера, рекао је да ће покушати протестима да „баце на колена привреду земље&qуот;.

Наредних дана синдикати планирају да повећају обим протеста и штрајкова.

До сада, протести нису нанели озбиљнију штету француској привреди, а предлог реформи пролази кроз парламентарну процедуру.

Синдикати и представници политичке левице свесни су да време „цури&qуот; пре него што се предложене реформе усвоје и постану стварност, због чега и планирају да појачају притисак на владу.

Емануел Макрон, председник државе, сматра да су реформе неопходне.

Пензиони саветодавни одбор претходно је објавио анализу којом се предвиђа дефицит пензионог система у наредних 25 година.

Поред повећања старосне границе за одлазак у пензију, влада каже да ће радници уплаћивати доприносе 43 године у заједнички пензиони фонд, пре него што зараде пуну пензију.

Мали број француских радника има пензије повезане са капиталним инвестицијама.

Суседне европске привреде су последњих година већ подигле старосну границу за пензионисање како би одразиле дужи животни век.

У Италији, Немачкој и Шпанији се већ ради на померању границе на 67 година, док се у Великој Британији у пензију одлази са 66.

Већина Француза подржава протесте, показује истраживање групе Елабе.

Резултати показују да 56 одсто људи јесте за штрајк, а 59 пружа подршку идеји да све у држави стане.

Истраживање показује да две трећине становника подржава протесте против владиних предложених реформи пензионог система.

У последњих месец дана је, пак, све мање људи на улицама, а синдикалне вође верују да су им актуелни штрајкови карта за успех.

„Пошто су рафинерије блокиране, можемо остати без гаса до краја недеље&qуот;, упозорио је Тјери Котијар, директор ланца супермаркета Ле Мускетер.

„Не желимо да Французи буду, цитирам, 'жртве' дугорочне блокаде&qуот;, изјавио је Оливер Верде, портпарол владе за Франс 2.

Он је прошле недеље упозорио да би штрајкови могли да изазову „еколошку, пољопривредну и здравствену катастрофу.&qуот;


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.07.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »