BBC vesti na srpskom

Израел, протести: Демонстрације широм земље међу најмасовнијим у историји

На суботњем скупу лидер опозиције Јаир Лапид рекао је да је ово „највећа израелска криза“.

BBC News 12.03.2023  |  Џорџ Рајт - ББЦ Њуз
A protester waves the Israeli flag during a massive protest against the government's judicial overhaul plan on 11 March 2023 in Tel Aviv
Гетти Имагес
Око 200.000 људи је вероватно било на улицама у Тел Авиву

Стотине хиљада Израелаца протестовало је против планова Владе да реформише правосуђе, што су по речима организатора били највећи улични протести у историји земље.

Премијер Бењамин Нетањаху каже да ће промене ограничити моћ судова и да ће се тако обновити равнотежа између три гране власти.

Противници тврде да то угрожава демократију.

На суботњем скупу, лидер опозиције Јаир Лапид рекао је да је ово „највећа израелска криза&qуот;.

Паралелно са тим, израелске трупе убиле су три наоружана Палестинца у близини града Наблуса на Западној обали у недељу, саопштила је израелска војска. Нападач је пуцао на израелске војнике, додали су.

Палестински званичници нису коментарисали овај инцидент. Последњих месеци дешава се значајан пораст насиља између Израела и Палестинаца.

Организатори протеста наводе да је у суботу на улице широм Израела изашло пола милиона људи, што новине Харец називају „највећим демонстрацијама у историји земље&qуот;.

Око 200.000 људи било је на скупу у Тел Авиву, а многи су носили израелске заставе.

Тамир Гајтсбари, који је протестовао у овом граду, изјавио је за Ројтерс да то „није реформа правосуђа&qуот;.

„То је револуција која Израел води у потпуну диктатуру, а ја желим због моје деце да Израел остане демократија&qуот;.

Окупљени су аплаузом поздравили шефа полиције Амичаи Ешеда када је прошетао кроз демонстрације. Нетањахуова влада је раније тражила да се овај регионални командант смени, али је тај потез блокирао државни тужилац.

Рекордно велики број људи од око 50.000 окупио се и у Хаифи, граду на северу земље, што је десета недељу заредом како широм земље људи протестују због најава званичника.

Говорећи на скупу у граду на југу земље Бер-Шеви, Лапид је упозорио да се држава суочава са кризом без преседана.

„Запљуснуо нас је талас тероризма, наша привреда се распада, новац бежи из земље. Иран је баш јуче потписао нови споразум са Саудијском Арабијом, а једина ствар која занима израелску владу је како да уништи израелску демократију&qуот;, поручио је он.

Protests against Israeli government's judicial overhaul, in Tel Aviv
Реутерс
Ово питање довело је до дубоких подела у друштву

Циљ реформи је да влади пруже одлучујући утицај на избор судија и да ограниче способност Врховног суда да пресуди против извршне власти или поништи закон.

Ово питање је изазвало дубоке поделе у израелском друштву и, што је веома важно, дошло је до тога да резервисти - окосница израелске војске - прете да ће одбити да служе војску како би исказали противљење.

Прошлог понедељка, у незапамћеном потезу, десетине резервних пилота ловаца у елитној ескадрили израелских ваздухопловних снага рекло је да се неће јавити на обуку.

Касније су променили одлуку и пристали да присуствују и разговарају са командантима.

У четвртак су демонстранти блокирали путеве и покушали да спрече Нетањахуа да напусти земљу. Касније је отпутовао у Рим.

Влада је чврсто супротстављала демонстрацијама, тврдећи да протесте подстичу политички противници.

Критичари кажу да ће планиране реформе, које већ пролазе кроз парламент, политизовати правосуђе и да би могле довести до ауторитарне владе.

Нетањаху каже да су реформе осмишљене тако да зауставе судове у прекорачењу овлашћења и да су за њих гласали Израелци на последњим изборима.

Можда ће вас занимати и ова прича


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.12.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »