Jovanović (Narodna stranka): Raspisati referendum o francusko-nemačkom planu za Kosovo

Beta 13.03.2023

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je danas da bi Srbija potpisivanjem francusko-nemačkog sporazuma defakto priznala nezavisnost Kosova i Metohije i da bi o tome trebalo da se izjasne građani Srbije na referendumu, a ne da o pitanju teritorijalne celovitosti i državnog suvereniteta odlučuje jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Siguran sam da bi više od dve trećine građana jasno odbacilo ovakav sporazum jer je svakom građaninu jasno da taj dokument nije u interesu Srbije. Ovo je prilika da se građani izjasne na referendumu i nema nikakvog razloga da Vučić sam o tome odlučuje", rekao je Jovanović za Novu S.

Jovanović je izjavio da se sporazumom predviđa da Srbija i Kosovo i Metohija razvijaju dobrosusedske odnose i da postoji jednakopravnost strana, a to je moguće samo između dve države.

"Ne može Srbija da razvija dobrosusedske odnose sa svojom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom. Ovo je trenutak u kojem bi sve ideološke podele trebalo ostaviti po strani i mora se pružiti jasan otpor Vučićevom režimu, koji je spreman na izdaju nacionalnih interesa", rekao je Jovanović.

Naveo je da se Vučić u Briselu saglasio sa sporazumom i 18. marta u Ohridu saglasiće se sa primenom sporazuma, a onda ostaje potpisivanje koje se planira najverovatnije za početak aprila u Parizu.

"Ako Vučić potpiše sporazum dobio bi od EU blanko podršku da guši slobodu, ljudska prava i demokratiju u Srbiji. Tada bi bilo još više napada na novinare i političke protivnike. Plašim se kako bi Srbija mogla da izgleda posle aprila", rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da nije ucenjena Srbija da prihvati sporazum, nego Vučić lično i da bi on jedini trpeo posledice ako Srbija odbije sporazum.

"U Srbiji su za prihvatanje sporazuma jedino Vučić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. Đilas i Vučić govore iste stvari i nisam primetio da se njihovi stavovi razlikuju, deluje da postoji visoka usaglašenost", ocenio je Jovanović.

Upitan o protestu zakazanom za 17. mart, odgovorio je da Narodna stranka podržava "svaki protest protiv režima".

Jovanović je naveo da je osnivanje novog Vučićevog pokreta "političko pokvarenjaštvo" kojim se predsednik SNS-a skriva iza velikih reči i zamajava narod dok se sprema da prizna nezavisnost "Kosova".

(Beta, 03.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »