Kurti: U Ohridu treba razgovarati o planu implementacije sporazuma

Beta 14.03.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. marta u Ohridu treba razgovarati o planu implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa, koji su "obe zemlje" prihvatile u Briselu.

Kurti je povodom izjave predstavnika EU Miroslava Lajčaka koji danas boravi u Beogradu, da "nema dogovora ako se ne formira Zajednica srpskih opština" na Kosovu, rekao da treba razgovarati o planu implementacije sporazuma dogovorenog u Briselu, a da je pitanje "Asocijacije opština sa srpskom većinom" pod brojem 10. evropskog predloga.

"Složili smo se oko evropskog predloga sa francusko-nemačkom inicijativom i uz podršku SAD i Italije. U preambuli (predloga EU) ima pet rečenica, ima ukupno 11 članova. Hajde da razgovaramo o planu implementacije. Shvatam da je Srbija dosta forsirala po pitanju Asocijacije, to je u članu 10", rekao je Kurti.

On je kazao i da, zajedno sa zaključcima koji su doneti u Briselu krajem februara ove godine, "ispada da je od 2. jula 2011. do 25. avgusta 2015. godine ukupno 39 sporazuma" postignuto, a da "Asocijacija (opština sa srpskom većinom) čini prvih šest tačaka sporazuma od 15 tačaka".

Dodao je kako se zna stav Srbije.

"Znamo stav Srbije, ali moram da se osvrnem na ono što smo dogovorili. O planu implementacije treba razgovarati u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali sad da li će uspeti ili ne, znate da nije na meni. Ponudio sam da potpišem evropski predlog, ali druga strana nije bila spremna i odbila ga je", rekao je Kurti.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »