Stojković (Zajedno): Nužna je promena odnosa zvaničnika EU prema Srbiji na njenom evropskom putu

Beta 20.03.2023

Kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković, na kongresu Zelene stranke Nemačke u Berlinu ocenila je da je nužna promena odnosa evropskih zvaničnika prema Srbiji u procesu njene integracije u EU.

"Sa tehnokratskog pristupa proširenju EU potrebno je značajno veće zanimanje za unutrašnju politiku Srbije koja je tokom 10 godina vladavine Aleksandra Vučića dovedena do nestanka demokratskih praksi i institucija države", tekla je ona na skupu kao gošća iz države kandidata za ulazak u EU.

Stojković je navela da je u Srbiji "politički sistem hibridne demokratije, u kojem je vlast u rukama jednog čoveka što prati i slabljenje institucija. Dodatni problem su centralizovani mediji koji su suočeni sa cenzurom i kontrolom iz vladajućeg centra moći, ali i promocija pro-ruskog sentimenta i anti-EU narativa što je doprinelo padu podrške evropskim integracijama među građanima Srbije na najniži nivo".

U saopštenju stranke je preneto da je Srbija je bila značajna tema na tom skupu gde je na jednoj od radionica nekoliko desetina učesnika davalo predloge za pojačano učešće evropske administracije u srpskoj javnosti i vraćanje poverenja građana u evropsku perspektivnu u Srbiji i čitavom regionu.

(Beta, 03.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »