Kurti: Kosovo u Ohridu bilo kreativno sa ponudama i predlozima, druga strana odbila

Beta 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je danas da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU na Kosovu, kazao da je "druga strana" u Ohridu "odbila da potpiše" aneks implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i osnovni sporazum u Briselu 27. februara, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem informisao ambasadore o toku razgovora u subotu u Ohridu, kao i o rezultatu koji je tamo postignut i dogovoru o tom aneksu.

U tekstu aneksa dogovorenog u Ohridu navodi se da su Kosovo i Srbija u potpunosti posvećene poštovanju svih članova sporazuma i aneksa i da će sve svoje obaveze, koje proizilaze iz njih, sprovesti na odgovarajući način i u dobroj veri.

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog.

Kurti je ocenio da je tim sporazumom otvoren put za dalje podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

"Što se tiče članstva u Savetu Evrope, Kosovo već ima neophodan broj glasova država članica, dok je pravno odeljenje Saveta potvrdilo da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizacija", kaže se u saopštenju.

Kurti u četvrtak informiše Skupštinu Kosova o sastanku u Ohridu

Premijer Kosova Aljbin Kurti u četvrtak će informisati poslanike o rezultatima razgovora u Ohridu, najavila je danas šefica poslanika Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.

Ona je posle sastanka Predsedništva Skupštine Kosova izjavila da će na sednici 23. marta poslanici raspravljati i o rezultatima rada Kurtijevog kabineta u prethodne dve godine.

Kusari Ljilja je najavila da će se poslanici Samopredeljenja sutra sastati sa Kurtijem, a u sredu će biti još jedna sednica parlamenta.

"Mnogo će zavisiti od pristupa EU kao posrednika, jer EU i SAD ostaju glavni garanti u nedostatku potpisa Srbije. Ove tačke sporazuma biće deo poglavlja 35 za Srbiju u procesu integracija, i ako ih ne primeni, proces integracije Srbije bi bio potpuno zaustavljen. To je jedina garancija za Kosovo: pristup i međunarodne sankcije u odnosu na proces integracije", navela je poslanica Samopredeljenja.

Poslanica Demokratske partije Kosova (DPK) Blerta Deljiu Kodra rekla je da je ta stranka "rezervisana" prema sporazumu o kojem će Skupština Kosova raspravljati u četvrtak.

"Postoji ozbiljna zabrinutost zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici na Kosovu. Imamo ozbiljne primedbe na sporazum o kojem očekujemo da ćemo razgovarati u četvrtak. Premijer se juče, kao i uvek, služio igrom reči o onome što mi zovemo samoupravom. Detalje naše zabrinutosti iznećemo u četvrtak", rekla je Deljiu Kodra.

Rekla je da očekuje da će, pored Kurtijevog izveštaja, na dnevnom redu sednice u četvrtak biti i smenjivanje ministarke industrije i trgovine Rozete Hajdari, sudski kažnjene krajem 2022. godine zbog prikrivanja imovine.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Armend Zemaj ocenio je da premijer mora da se oglasi i poslanike informiše o procesu dijaloga sa Srbijom i dogovoru o sporazumu u kojem je, po njegovim rečima, sporan deo o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Premijer je morao da o tome izveštava poslanike, da budemo informisani o procesu dijaloga, ali i o dogovoru, koji je u potpunoj suprotnosti sa našim ciljevima. Sastanak u Ohridu razotkrio je petnaestogodišnju obmanu premijera. Ono što je viđeno će nas mnogo koštati u smislu preuzetih obaveza jer deo koji je nazvan 'samoupravljanje' se ne prevodi na drugi način, već kao stvaranje nove vlasti", rekao je Zemaj.

(Beta, 03.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »