Stranka Zajedno je protiv rušenja nemačkog paviljona logora na Starom sajmištu

Beta 23.03.2023

Stranka Zajedno pridružila se Apelu javnosti protiv rušenja nemačkog paviljona logora na Starom sajmištu, koji je pokrenuo Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu (CIEH) iz Beograda, zahtevajući stavljanje svih mesta od istorijskog značaja pod zaštitu grada i države.

Iz Zajedno kažu da im je nepojmljivo da se Zavod za zaštitu spomenika, najvažnija gradska institucija posvećena zaštiti beogradskog kulturnog nasleđa, već godinama javlja kao deo mehanizma za sprovođenje legalizovanog nasilja nad Beogradom, da svojim činjenjem i nečinjenjem podržava rušenje kulturne baštine i falsifikuje informacije kojima se omogućava devastacija grada.

"Napominjemo da je dobar deo Starog sajmišta u potpunosti van zaštite, a da se i nad zaštićenim zgradama sprovode neprihvatljive rekonstrukcije, lišene smisla i dostojanstva jednog stratišta i mesta Holokausta. Pozivamo i ambasadu Izraela, kao i ambasade svih zemalja sa jakom antifašističkom tradicijom, da podrže ovaj apel, da podrže građane Beograda, da podrže zaštitu sećanja na tekovine antifašizma i da javno osude ova anticivilizacijska postupanja vlasti u Beogradu", navedeno je u saopštenju.

"Zajedno" podseća da je nemački paviljon pre samo nekoliko godina bio najavljen kao centralni prostor Memorijalnog centra Staro sajmište, da bi se potom našao "na rušilačkoj trasi gradskih vlasti".

(Beta, 03.23.2023)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »