Jeremić: Vreme radi protiv Srbije, samo građani na referendumu mogu Vučiću da vežu ruke

Beta 06.04.2023

 Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da "vreme radi protiv Srbije" jer je ostalo još nekoliko meseci da predsednik Aleksandar Vučić bude sprečen da u potpunosti sprovede u delo "veleizdaju na koju se obavezao" usmenim prihvatanjem evropskog plana za Kosovo i Metohiju, a da samo građani na referendumu o odbacivanju tog sporazuma mogu da ga zaustave i "vežu mu ruke".

"Narod je glavni nosilac suvereniteta i ako narod na referendumu kaže 'ne', onda pada u vodu to što je Vučić dogovorio. Odbacivanje 'francusko-nemačkog' sporazuma na referendumu je moguće i dostižno, jer je 80 odsto građana protiv tog plana i može sprečiti ucenjenog Vučića da učini ono što nije učinio niko u srpskoj istoriji – da nepovratno preda Kosovo i Metohiju", rekao je Jeremić za kanal "Slavija info".

On je istakao da je Srbija u "opasnoj situaciji", jer su dogovorom u Ohridu za sprovođenje sporazuma precizno određeni rokovi od nekoliko meseci, i da će biti počinjena "nepopravljiva šteta po nacionalne interese Srbije" ako Vučiću ne budu "vezane ruke" odbacivanjem sporazuma na referendumu.

Rekao je da mnogi tvrde da je sve gotovo, jer je Vučić usmeno prihvatio sporazum, a to po Bečkoj konvenciji znači i da se država na njega obavezala.

"Nije tačno da je sve gotovo. Po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima postoji mnogo tačaka kojima se naknadno može dovesti u pitanje pružena saglasnost, pogotovo ako je ona data usmeno", rekao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je naveo da ta stranka poziva građane da potpišu inicijativu za raspisivanje referenduma o "francusko-nemačkom" planu, jer primena tog plana znači otcepljenje Kosova i Metohije.

"Ne tražimo od građana da uzmu oružje, idu u Prizren ili da izađu na ulicu da se tuku sa policijom, nego tražimo samo 30 sekundi njihovog vremena, koliko je potrebno da se potpiše inicijativa za referendum. Toliko valjda svako može da uradi kako bismo sprečili da Vučić trajno otuđi Kosovo i Metohiju", dodao je.

Jeremić je podsetio da sporazum predviđa jednakost Srbije i "Kosova", što znači da Srbija priznaje "Kosovo" kao državu, kao i da se neće protiviti njegovom članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Ujedinjene nacije su jedna od međunarodnih organizacija. Članstvo 'Kosova' u UN značilo bi nepopravljivu štetu, jer bi ostalo članica u UN i nakon što Vučić padne s vlasti i bude procesuiran za sav kriminal i nedela koja je počinio", rekao je Jeremić.

Istakao je da bi na unutrašnjem planu Vučić kao garant sprovođenja sporazuma "od Zapada dobio 'licencu' da još jače satire demokratiju i ljudska prava i podstiče kriminal".

"Tada će na narod koji se buni protiv iskopavanja litijuma moći da pošalje žandarmeriju sa instrukcijom 'udri kao u Parizu', a svom prijatelju Emanuelu Makronu moći će da kaže 'mi ćemo to rešiti kao i vi', a on će mu reći 'bravo, majstore, samo napred, kidaj'. S druge strane, ako Vučić izgubi referendum, biće mu nanet udarac od kojeg neće moći da se oporavi, jer će građani shvatiti da ga je moguće pobediti, a i upotrebna vrednost će mu pasti u očima Zapada", rekao je Jeremić.

(Beta, 04.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »