Ministarstvo odbrane Srbije: Mojsilović i komandant Mađarske vojske o regionu i Kforu

Beta 12.04.2023

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i komandant Mađarske vojske, general Romulus Rusin-Sendij su danas razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i o angažovanju mađarskog kontingenta u sastavu Kfora na Kosovu.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da su oni, na sastanku kod Bačke Topole razgovarali i o rezultatima bilateralne vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

"U razgovoru je postignut visok nivo razumevanja o širokoj lepezi pitanja od značaja za oružane snage, u kontekstu savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji", navodi se u saopštenju.

Konstatovano je "da je vojno-vojna saradnja intenzivna i sadržajna", da je zasnovana na poverenju i prijateljstvu i da prati uzlazni trend ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske.

Kao segmenti saradnje koji najviše doprinose unapređenju operativnih sposobnosti dveju vojski, istaknute su zajedničke vežbe i obuka za učešće u multinacionalnim operacijama.

Tu je ubrojana i saradnja u oblasti vazduhoplovstva i atomsko-biološko-hemijske odbrane, dodaje se u saopštenju.

General Romulus Rusin-Sendi posetu Srbiji završava sutra učešćem na tradicionalnom sportskom susretu generala i visokih oficira Vojske Srbije i Mađarske vojske.

(Beta, 04.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »