BBC vesti na srpskom

Moda: Preminula Meri Kvant, kraljica mini-suknji

Čuvena modna kreatorka Meri Kvant preminula je u 93. godini, saopštila je njena porodica.

BBC News 13.04.2023
File photo dated 26/06/07 of Fashion designer Dame Mary Quant who has died aged 93,
PA Media
Meri Kvant na fotografiji iz 2007. godine

Modna kreatorka Meri Kvant, najpoznatija po uvođenju mini-suknji u garderobu za žene 1960-ih, preminula je u 93. godini, saopštila je njena porodica.

Umrla je „jutros, u miru, kod kuće u Sariju (oblasti nedaleko od Londona) u Velikoj Britaniji", naveli su iz porodice u saopštenju za agenciju PA.

Kvant je bila jedna od najuticajnijih figura na modnoj sceni šezdesetih, kada je elegantnim, modernim i živopisnim dizajnom modu učinila dostupnijom svima.

Njena porodica je naziva „jednom od međunarodno najpriznatijih modnih dizajnerki 20. veka" i „izuzetnom inovatorkom".

Aleksandra Šulman, bivša urednica lista Vog, od Kvant se oprostila na društvenim mrežama, navodeći da je ona bila „liderka mode i ženskog preduzetništva".

„Kao vizionarka je bila mnogo više od sjajne frizure", smatra Šulman.

Od dizajnerke se na Tviteru oprostila i Venesa Fridman, modna urednica Njujork tajmsa: „Meri Kvant, žena koja je oslobodila žensku nogu - dužni smo joj".

Iz Muzeja Viktorije i Alberta, najveće kolekcije primenjene umetnosti i dizajna na svetu, ističu da je nemoguće dovoljno naglasiti doprinos Meri Kvant svetu mode.

„Kvant je predstavljala radosnu slobodu mode 1960-ih i novi uzor mladim ženama... Današnja moda toliko duguje njenoj vrhunskoj viziji."

U tom muzeju je 2019. godine otvorena retrospektivna izložba njenog rada, koja je od tada obišla Australiju, Novi Zeland, Tajvan i Japan.

File photo dated 16/12/66 of fashion designer Dame Mary Quant,
PA Media
Kvant 1966. godine, kada su njene mini-suknje dominirale modnom scenom

Rođena u 11. februara 1930. jugoistočnom Londonu,u porodici školskih učitelja iz Velsa.

Diplomirala je 1950-ih na Goldsmit koledžu, gde je upoznala supruga Aleksandra Planketa Grina, koji je kasnije pomogao u osnivanju njenog modnog brenda.

„Prvu prodavnicu otvorila je 1955. u Kings roudu u Londonu. Njena dalekovidost, kreativnost i talenat brzo su dali jedinstven doprinos britanskoj modi", ocenjuje njene porodice.

Razmišljajući o prvih 20 godina svoje karijere, Kvant je ranije izjavila da je „bilo divno i uzbudljivo", kao i da se „uprkos teškom radu, veoma zabavila".

„Nismo nužno shvatili da je ono što stvaramo pionirsko, jednostavno smo bili previše zauzeti uživanjem u svim prilikama i prihvatanjem rezultata pre nego što smo požurili na sledeći izazov."

Models wearing outfits designed by Mary Quant in 1967
PA Media
Primeri odeće koju je Kvant dizajnirala
File photo dated 15/11/18 of models posing on the steps of the Victoria and Albert Museum, London, during a photo call for the Mary Quant exhibition
PA Media

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »