Prekršen sporazum o prekidu vatre: Odjekivali pucnji u Sudanu, Ujedinjene nacije upozorile na humanitarnu katastrofu (video)

Blic 18.04.2023
Prekršen sporazum o prekidu vatre: Odjekivali pucnji u Sudanu, Ujedinjene nacije upozorile na humanitarnu katastrofu (video)

U glavnom gradu Sudana Kartumu popodne se začula pucnjava u vreme kada je, nakon četvorodnevnih oružanih borbi, a u skladu sa sporazumom koji su postigle sukobljene strane, trebalo da počne 24-časovno primirje. Izveštač Rojtersa iz Kartuma javio je da je čuo tenkovsku paljbu neposredno nakon dogovorenog termina o prekidu vatre, a lokalna televizija je prenela svedočenje stanovnika koji su potvrdili da su čuli pucnjavu i iz Omdurmansa, grada pobratima Kartuma koji se nalazi na suprotnoj obali reke Nil.

Sukob između jedinica sudanske vojske kojom komanduje general Šamsa el-Din Kabaši i pripadnika paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalon, doskorašnji zamenik el-Din Kabašija, izbio je pre četiri dana. Ujedinjene nacije su upozorile na humanitarnu katastrofu i skori kolaps zdravstvenog sistema, a u borbama širom zemlje do sada je poginulo najmanje 185 ljudi. Vojska Sudana pristala je danas na 24-časovno primirje, objavili

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »