Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalim licima

Beta 02.05.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usvojili su večeras u Briselu Deklaraciju o nestalim licima, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU.

Deklaracija je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Tekst Deklaracije uskoro bi trebalo da bude objavljen na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

EEAS je ranije saopštila da će usvajanje Deklaracije biti prva tačka dnevnog reda današnjeg sastanka i da će potom uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Počeo sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se večeras u Briselu u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU, u čijem je fokusu primena dogovorenog.

Na sastanku, na kojem su i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, biće reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je ranije da se od strana očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, što će biti prva tačka dnevnog reda, i da će potom uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Po dolasku u zgradu EEAS, gde ga je dočekao Borel, Vučić je izjavio da očekuje "težak sastanak" i da su "interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uvek i zauvek iznad svega".

Ranije danas, tokom leta za Brisel, Vučić je u avionu snimio video poruku u kojoj je optužio Kurtija da danima vodi "brutalnu i prljavu" kampanju protiv Srbije, i da je u nju "uključio sve analitičare i političare, od Šaipa Kaberija do Azema Vlasija".

"Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu, zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. I kao što on (Kurti) reče, prolivena krv se ne vraća. Prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras", rekao je Vučić.

Šaip Kamberi, poslanik albanske manjine u Skupštini Srbije, ranije danas je izjavio da je politički i strateški cilj Albanaca na jugu Srbije da za sebe izdejstvuju ona prava koja Beograd traži za Srbe na Kosovu.

Uoči večerašnjeg sastanka, Kurti se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Današnja runda dijaloga održava se posle novog rasta tenzija u odnosima Beograda i Prištine zbog organizovanja vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova 23. aprila, započinjanja procedure prijema Kosova u Savet Evrope dan kasnije, kao i namere kosovskih vlasti da otvore za saobraćaj most koji spaja severni i južni deo Mitrovice.

Dve strane se najviše spore oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čiju neophodnost su prethodnih dana ukazivali i predstavnici vodećih zapadnih zemalja.

Upravo je ZSO ključ za implementaciju Sporazuma budući da Beograd tvrdi da neće primeniti ništa od dogovorenog u Ohridu pre nego što Priština započne formiranje Zajednice.

(Beta, 05.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »