Патријарх Пофирије: На Сабору СПЦ одговарамо на изазове сведочећи реч Христову

Бета 14.05.2023

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије рекао је данас, на богослужбеном почетку заседања Сабора, да су се архијереји окупили да дају "одговор на изазове и збивања али увек са истим циљем - да сведоче реч Христову".

"Поруке Цркве неки виде као опоре и горке, неки као благе, али је реч Христова увек отрежњућа и исцелитељска", истакао је патријарх Порфирије, након литургије и Призива Светог Духа, у београдском Храму Светог Саве, где ће сутра, у крипти, почети радни део заседања Сабора.

Како је навео, Црква се никоме не уподобљава већ се држи Јеванђеља, али се њене речи "неретко изврћу, замењују се тезе и говори јој се шта треба да чини".

Он је навео да ће Сабор омогућити свим његовим члановима слободу да изнесу своје мишљење како би се питања сагледала са више страна, подсетивши да су владике дошле из целог света доносећи своја искуства.

Такође је навео да је свет глобално повезан па, како је објаснио, шта чини неко тиче се Цркве и целог света јер "нема тога што се негде деси, а да не дође и до нас".

Током литургије се у име Сабора обратио и епископ браничевски Игнатије поручивши да "љубав према другом човеку представља и љубав према Господу".

"Литургија је извор нашег живота. То је увек био модел како се односимо према другом човеку и шта нам је чинити. Онај ко каже да љуби Бога, а мрзи ближњег свог, тај лаже", истакао је епископ Игнатије.

Радни део заседања Сабора, најважнијег тела СПЦ, које окупља владике из земље и иностранства, почиње подношем епархијских извештаја, затим се разматрају други догађаји, црквени али и шире, редовно је тема и Косово. Пракса је да су заседања иза затворених врата.

Очекује се да Сабор саопшти какав је статус Православне охридске архиепископије (ПОА), установљене као аутономне у оквиру СПЦ. Као опција помиње се њена интеграција у Македонску православну цркву - Охридску архиепископију (МПЦ), којој је Српска црква на прошлом Сабору доделила Томос о аутокефалности.

Тиме је превазиђен дугогодишњи спор настао кад се МПЦ неканонски издвојила из СПЦ, из аутономног у потпуно самостални статус.

Сабори обично трају до две седмице, по завршетку се издаје саопшење о донетим одлукама.

(Бета, 05.14.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »