U Sremskim Karlovcima, manastiru Krušedol i Pančevu obeleženo 175 godina od Majske skupštine

Beta 15.05.2023

U Sremskim Karlovcima, manastiru Krušedol i Pančevu danas je obeležena 175. godišnjica "Majske skupštine" na kojoj je 1848. u Sremskim Karlovcima, proglašena "Srpska Vojvodina", kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske.

Na toj skupštini su istaknuti zahtevi Srba u Austriji, odnosno na prostoru južne Ugarske, za autonomni politički i kulturni razvoj, poodsetila je Pokrajinska vlada.

Tada proglašena "Srpska Vojvodina" obuhvatala je Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s Bečejskim i Šajkaškim okrugom, i Banat sa Vojnom granicom, uključujući i Velikokikindski distrikt.

"To je bio izuzetno važan trenutak u istoriji srpskog naroda, koji mu je doneo prve zvanične predstavnike u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji - mitropolot Josif Rajačić je tada proglašen za patrijarha, a graničarski pukovnik Stevan Šupljikac za srpskog vojvodu", navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević položili su, u ime Pokrajinske vlade, venac na grob vojvode Šupljikca u manastiru Krušedol.

Venac je položen i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju "Srpske Vojvodine".

Na spomenik vojvodi Šupljikcu u Pančevu venac je, u ime Pokrajinske vlade, položio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

U ime Vlade Srbije, vence na grob vojvode Šupljikca u manastiru Krušedol, kao i kod Spomen ploče o proglašenju Srpske Vojvodine na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

On je izjavio da je srpski narod tada uzdigao svoga mitropolita u rang patrijarha, izabrao prvog vojvodu, kao svog vrhovnog poglavara svetovne vlasti i doneo odluke kojima je formirao organe vlasti na teritoriji Srpske Vojvodine i time u tadašnjoj Habzburškoj, a potom Austrougarskoj monarhiji postavio temelje svom političkom delovanju u oblastima koje se uglavnom podudaraju sa prostorom današnje AP Vojvodine.

"Ta borba za političku emancipaciju, ali i objedinjavanje sa Knjaževinom, potom i Kraljevinom Srbijom, trajala je dugih sedam decenija, a okončana Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu 1918. godine", kazao je Selaković, prenelo je njegovo ministarstvo u saopštenju.Na inicijativu Pokrajinske vlade, Skupština AP Vojvodine je pre pet godina donela odluku da se godišnjica "Majske skupštine" obeležava 15. maja što je datum od pokrajinskog značaja.Ostale fotografije uz tekst

(Beta, 05.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »