Vučić: Očekuju da Kosovo i Metohiju predamo na tacni, izazivaju probleme jer smo rekli da nećemo

Beta 19.05.2023

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da se od Srbije očekuje da Kosovo i Metohiju preda "na tacni", i da kaže da se pomirila i da su je 1999. godine bombardovali sa pravom.

"Pošto smo rekli da nećemo da odustanemo od međunarodnih povelja, Ustava Srbije i teritorijalnog integriteta, onda su krenuli da izazivaju probleme", kazao je Vučić na mitingu u Pančevu.

Naveo je da Srbija radi sve kako bi sačuvala svoju "zemlju, ime i prezime", ali da se "plaši" da će u tome morati da budu još čvršći i snažniji.

"Radite šta hoćete i spolja i unutra, ali nećete dobiti nezavisno Kosovo kao što se nadate. Moraćete neke druge da postavite", rekao je Vučić.

Govoreći o tome što je u severnoj Kosovskoj Mitrovici danas preuzeo novi gradonačenik, Vučić je rekao da su Albanci postavili "svog gradonačelnika" koji je dobio 800 glasova na ukupnu izlaznost od 3,4 odsto, a da zemlje Kvinte kažu da su to legitimni izbori.

"Zamislite šta bi rekli za Srbiju da je izašlo 3,4 odsto. Kod nas je pitanje legitimiteta i kad izađe 50, 55 odsto", rekao je on.

Naveo je i da su na Kosovu počeli da pišu kazne Srbima zbog "KM" tablica i da na to nemaju pravo po trenutnim sporazumima.

"Evropski predstavnci kažu da je to greška... Uvek je greška kada smo mi Srbi i Srbija u pitanju. Sve razumemo, samo nemojte da nas terate da razumemo kada grešite na našu štetu i na štetu međunarodnog javnog prava", kazao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na najavu Srba sa Kosova i Metohije koji su dali rok do 1. juna da Priština "prestane sa provokacijama" i dodao da je zabrinut zbog toga.

"Šta god kaže i uradi Priština, uvek će Srbija biti kriva, jer to je njihovo čedo", rekao je predsednik.

Vučić: Više službi kaže da su protesti opozicije pokušaj obojenih revolucija

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je iz više stranih službi, među kojima su i "sestrinske sa Istoka", dobio informacije da su protesti "Srbija protiv nasilja", na koje je pozvao deo opozicije, "pokušaj obojenih revolucija".

"Ja im kažem - ne znam čega su pokušaji, znam samo da su odvratni pokušaji da zloupotrebite tragičnu smrt neke dece. Ono što mogu da vam kažem kao predsednik Republike - sita je Srbija vaših revolucija, sita je Srbija dolazaka nekih pod stranim uticajem i uništavanjem srpskih fabrika i naših vitalnih nacionalnih interesa", rekao je Vučić.

On je rekao na mitingu u Pančevu, da je deo opozicije koji organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" zloupotrebio "u političke svrhe" dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji.

"Tokom zvaničnih dana žalosti oni su pozivali na političke skupove. Hteli su da zloupotrebe žal, bol i tugu našeg naroda, pa i bes i gnev. Ali, nikada političari u ovoj zemlji bol običnih ljudi nisu pokušali da zloupotrebe u političke svrhe na tako brutalan način kao što su neki u našoj zemlji to pokušali", ocenio je Vučić.

On je rekao da je i premijer Kosova Aljbin Kurti "svom snagom podržao one koji će da maltretiraju građane" i Beograđane na Gazeli.

Vučić je kazao i da će se na izbore dolaziti samo izborima, a ne nasiljem.

"Rekli su nam da su izašli na ulice protiv nasilja, a jedino što rade jeste nasilje. Nasilje i prema tim porodicama, nasilje prema toj deci, nasilje prema ljudima koje maltretiraju. Sve im je nasilje i što je najgore, oni misle da imaju pravo na nasilje", rekao je Vučić.

Naveo je da je država nakon masovnih ubistava sprovela mere o povećanju broja policajaca u školama, kao i da je do sada predato oko 33.000 komada oružja, a da je jedina mera koju opozicija traži njegova ostavka.

Vučić o mitingu 26. maja: Srbiji neophodan najširi pokret naroda, svih onih koji joj žele dobro

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Srbiji neophodan najširi pokret naroda, svih građana koji žele dobro Srbiji, i pozvao na miting 26. maja u Beogradu.

"Zato, da ne bi pomislili kako u Srbiji imaju većinu i pre nego što se ode na izbore, pa da se to vidi, a i zbog toga što nam je neophodan najširi pokret naroda, najširi pokret svih onih koji žele dobro Srbiji, svih onih koji vole Srbiju, da se okupimo i zato smo vas pozvali da 26. dođete u Beograd na plato ispred Skupštine Srbije", rekao je Vučić na mitingu u Pančevu.

Dodao je da ideja mitinga nije da pokažu samo koliko ih je više, već "pre svega da hoće ujedinjenu, normalnu i pristojnu Srbiju".

"Srbiju u kojoj niko nikoga neće da ubija zato što drugačije misli, Srbiju u kojoj niko neće nikoga da progoni zato što drugačije misli. Srbiju koja će da bude slobodna i slobodarska, ali i Srbiju koju će građani Srbije da uređuju po svojoj meri, a ne bilo ko sa strane i spolja. To je ono što mora da bude naša poruka", kazao je Vučić.

(Beta, 05.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »