Психолог Драган Попадић за Демостат: Власт се плаши чињенице да су на протестима млади људи

Бета 20.05.2023

Социјални психолог, професор Филозофског факултета у Београду Драган Попадић казао је да се власт у Србији плаши чињеница да је међу људима који су изашли на протесте много младих, код којих не пролази пропаганда и репресивна сила.

Попадић је за Демостат рекао да је без политичке артикулације - протест грађана немоћан, јер грађани могу да изађу на улице и покажу колико су очајни и бесни, али су политичари ти који даље комуницирају жеље и страхове људи и преводе их у неке конкретне одлуке.

"Уз ту политичку артикулацију и преношење захтева у скупштини можда се може нешто учинити, без те политичке артикулације протест грађана је апсолутно немоћан", навео је он.

Попадић је оценио да је несхватљиво шта власт жели да уради најавом контрамитинга и додао да не види никакву рационалност тог потеза.

"Лакше је то тумачити као хир једног навијачког хулигана", казао је он.

Упитан како гласачи владајуће Српске напредне странке (СНС) реагују на те потезе власти, Попадић је рекао да је очигледно да су и они навикли да их врх власти третира као војну или паравојну формацију - војнике који добијају наређења и на којима није да размишљају.

Говорећи о томе како је српско друштво утонуло у насиље и безакоње, Попадић је казао да је друштво у Србији већ неколико деценија уназад полако силазило степеницу по степеницу ниже, а да се то надовезало на културу и навикнутост на живљење у аутократском режиму, од социјалистичког друштва до данас, са малим прекидима.

"Али једно је навикнутост на аутократски, недовољно демократски поредак, а друго је навикнутост на насиље", навео је он.

Према његовим речима, у Србији је навикавање на насиље почело крајем осамдесетих година, као припрема за ратове који ће наступити.

"Тај силазак степеницу по степеницу је људе запрепастио сада, када смо се некако осврнули око себе, када су се десили ови трагични случајеви, као да смо се нашли освељени у том свакодневном животарењу и видели фабрике насиља које око нас даноноћно раде. То је људе страшно уплашило и узнемирило и довело до овога што се десило, а довешће и до још већих случајева насиља", навео је професор Филозофског факултета.

Додао је да је одговор на питање како се српском друштву ово десило - поразан.

"У чему год да се налазимо, то смо својим пристанком на неки начин дозволили и то се свети не само нама, него и нашој деци, за коју смо највише забринути", навео је Попадић и додао да одатле долази и потреба да људи нешто предузму.

Говорећи о мерама државе које су предузете након два масовна убиства, Попадић је оценио да су оне донете како би се умирила јавност и да су разумљиве.

"Пооштравање закона о ношењу оружја и увођење нових школских полицајаца, то је нека врста бенседина који се даје узнемиреном народу, оне су из те перспективе разумљиве и корисне, али надам се да са тим мерама неће стати и да неће сматрати да ће та врста мера донети решења", навео је он.

Додао је да су то рестриктивне мере, а да је оно што треба предузети на сасвим другом плану - побољшање атмосфере у школама, повећана сигурност која се не тиче само ретких случајева оружаних напада, већ и спречавања културе неуважавања, културе примитивности која постоји у друштву, а која се преноси и на школе.

(Бета, 05.20.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »