Vučević: Blaga reakcija Euleksa, Kfora i međunarodne zajednice

Beta 26.05.2023

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je danas da je reakcija Euleksa, Kfora i međunarodne zajednice bila blaga tokom nereda na severu Kosova i Metohije.

Deo srpskog stanovništva sukobio se danas sa Kosovskom policijom u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kada su novoizabrani predsednici tih opština, albanskog porekla, došli u institucije u tim mestima.

"Na žalost, moj utisak je da je reakcija Euleksa blaga, dosta smušena reakcija Kfora. Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujem da budu daleko više angažovani na terenu, da garantuju bezbednost, slobodu, ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine, da se to ne deli da li su Srbi, Albanci, ili neka druga nacija", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije.

Ministar je ocenio da je sada trenutak da se Euleks, Kfor i međunarodna zajednica pokaže u punom kapacitetu i ne dozvole "da se nastavi progon Srba".

"To što će neko da nam objasni da upozorava obe strane, da im je žao zbog ne znam kakvih događaja, zaista nas ne interesuje i nemamo vremena da slušamo te besmislene, proste, tehnološke fraze i objave", kazao je on.

Govoreći o tome što je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije na najviši nivo, Vučević je naveo da vojska zauzima svoje pozicije na administrativnoj liniji koje su određene vojnim dokumentima u situacijama poput današnje.

Naveo je da je Srbija maksimalno posvećena nastavku dijaloga i dodao da ne želi eskalaciju sukoba ili ratove.

Kosovska policija je saopštila do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština, javljaju mediji.

Kosovska policija je danas upotrebila šok bombe i suzavac, kada su se Srbi okupili ispred zgrade Opštine Zvečan.

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović izjavila je da je desetak ljudi primljeno s povredama od šok-bombi, suzavca, ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu Opštine Zvečan.

(Beta, 05.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »