BBC vesti na srpskom

Amerika i Rusija: Osuđeni špijun Robert Hansen pronađen mrtav u zatvoru u Koloradu

Robert Hansen je primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenih na ruske račune.

BBC News 06.06.2023
Robert Hanssen
Getty Images

Robert Hansen (79), bivši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji je priznao da je špijunirao za Rusiju, pronađen je mrtav u zatvoru.

U ponedeljak ujutro, zatvorski čuvari u objektu maksimalnog obezbeđenja u Firenci u Koloradu konstatovali su njegovu smrt.

Hansen, osuđen 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže, primio je više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenim na ruske račune.

U to vreme je živeo u skromnoj kući sa u predgrađu Virdžinije sa suprugom i šestoro dece.

Hansen je postao službenik FBI-ja 12. januara 1976. godine, a ostao je upamćen kao špijun koji je naneo najveću štetu u istoriji Biroa.

Zbog kontraobaveštajne uloge, imao je pristup poverljivim informacijama i 1985. je započeo kriminalnu aktivnost, šaljući informacije u bivši Sovjetski Savez, odnosno Rusiju.

Koristio je lažno ime Ramon Garsija kada je bio u kontaktu sa njima.

Na sajtu FBI-ja, „kompromitovao je mnoge ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti".

Iako se povremeno sumnjalo u njegove neobične aktivnosti, godinama nisu uspevali da ga uhvate.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriča Hejzena Ejmsa 1994. godine, Biro je shvatio da poverljive informacije i dalje cure, što je podstaklo istragu o Hansenu.

Uskoro je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo delovao u pokušaju da ga uhvati „ukaljanih ruku".

„Ono što smo želeli da uradimo je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu", rekla je Debra Evans Smit, bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja.

Da bi ga namamio nazad u sedište FBI-ja radi bližeg praćenja, dobio je lažni zadatak.

Hansen je počeo da radi u novoj kancelariji - zajedno sa skrivenim kamerama i mikrofonima - u sedištu FBI-ja u januaru 2001. godine, a samo mesec dana kasnije 300 ljudi je bilo uključeno u istragu o njemu.

U februaru, istražitelji su saznali da je on trebalo da sprovede špijunsku akciju u parku, odnosno da ostavi kompromitovani materijal koju bi kasnije preuzela druga osoba na unapred određenoj lokaciji, prema Centralnoj obaveštajnoj agenciji.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.06.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »