Krkobabić i Knežević: Punom saradnjom do održivih rešenja za društvene probleme

Beta 07.06.2023

Jasno izražena politička volja, optimalna finansijska sredstva i znanje kao ključni resurs su preduslovi za iznalaženje adekvatnih i održivih rešenja za aktuelne izazove u Srbiji - razvojne, privredne i opšte društvene, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.
"Punom saradnjom do održivih rešenja", poručio je Krkobabić na otvaranju naučno - stručnog skupa posvećenog stočarstvu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), u organizaciji Akademijskog odbora za selo. {image4}

Predsednik SANU Zoran Knežević istakao je da takvi skupovi služe za razmenu mišljenja i iskustava, identifikovanje problema i traženje rešenja i pravih načina za njihovo prevazilaženje.

On je rekao je da je uloga SANU u društvu savetodavna, na bazi nauke, a na državi je da te savete koristi u svom praktičnom delovanju. Predsednik Akademijskog Odbora za selo SANU Dragan Škorić ukazao je na "neophodnost državne agrarne politike, koja zadruge prepoznaje kao nosioce i integratore proizvođača i prerađivača". {image3}

Istakao je značaj saradnje Ministarstva za brigu o selu i Akademijskog odbora za selo na programu revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, kao najbolji način sprege nauke, države i krajnjih korisnika.

Učesnici skupa "Uloga i značaj stočarstva u razvoju agrara, očuvanju sela i obezbeđenju stanovništva hranivima animalnog porekla", složili su se da je stočarstvo Srbije "na raskrsnici".

Činjenica da stočarstvo Srbije ima udeo od 28 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kako je navedeno na skupu, više je nego zabrinjavajuća i daleko od evropskog proseka.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj, Zorica Vasiljević i Jonel Subić iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede naveli su da je broj poljoprivrednih gazdinstava sa stočarskom proizvodnjom u Srbiji od 2012. do 2018. godine pao 41,5 odsto.

Najzastupljenija veličina stada goveda je, kako su rekli, jedno do dva grla, a svinja tri do devet grla, što nije veličina stada tržišno orijentisane proizvodnje. {image2}

"Prepoznavanje ekonomskih benefita udruživanja u zemljama Evrope i Skandinavije obezbeđuje stabilan razvoj u okvirima tržišne privrede i to je model kome treba da težimo. Saradnja umesto konkurencije obezbediće kvalitet", poručila je Nestorov-Bizonj.

Na skupu su učestvovali i članovi SANU i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti, a prisustvovali su i direktori zadruga.

(Beta, 06.07.2023)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »