Стална радна група за безбедност новинара апелује да се новинарима обезбеди несметан рад на протесту

Бета 09.06.2023

Стална радна група за безбедност новинара (СРГ) апеловала је на организаторе и учеснике данашњег протеста да омогуће новинарима и медијским радницима несметан и сигуран рад.

У саопштењу су навели да су новинари и медијски радници да су дужни да поштују полицијска упутства уколико дође до ванредних догађаја.

"Униформисани полицајци и они који о безбедности учесника скупа воде рачуна без видљивих ознака, у цивилној гардероби, задужени су да новинарима и медијским радницима омогуће безбедан рад, пруже потребне информације и сарађују како би кретање новинара и њихових екипа било несметано", стоји у саопштењу.

Радна група је подсетила да новинари и медијски радници којима је приликом обављања посла претњама угрожена сигурност, уживају исти степен заштите као највиши државни званичници попут судија, тужиоца и полицајаца.

"Уколико се догоди ситуација у којој је новинару или медијском раднику, док је испуњавао професионалне задатке, била угрожена безбедност потребно је да то пријави полицији и/или новинарским удружењима како би се поступило у складу са механизмом пријављивања и гоњења починилаца установљеним у оквиру Сталне радне групе за безбедност новинара", стоји у саопштењу.

Сталну радну групу чине представници Врховног јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова, Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине, Асоцијације независних електронских медија, Асоцијације медија и Асоцијације онлајн медија док Мисија ОЕБС-а у Србији учествује у раду Групе у својству посматрача.

(Бета, 06.09.2023)

Повезане вести »

Политика, најновије вести »