Kina ubrzava razvoj velikih jezičkih modela

Beta 15.06.2023

PEKING- Na nedavno održanom forumu Džongguancun 2023. široku pažnju privukao je opšti model velikog jezika (LLM), koji koristi vizuelne znakove za obavljanje proizvoljnih zadataka segmentacije.

Model jezika, koji je razvila Pekinška akademija za veštačku inteligenciju, ilustruje posvećenost Kine da iskoristi mogućnosti koje donosi razvoj velikog jezičkog modela, piše Sinhua.

Džao Džijun, šef Instituta za naučne i tehničke informacije Kine (ISTIC), rekao je da se kineska tehnologija velikog jezičkog modela brzo razvijala različitim tehničkim putevima poslednjih godina, dodajući da su se neki prethodno obučeni sa uticajem na industriju pojavili u različitim oblastima, uključujući obradu prirodnog jezika i mašinski vid.

Kineska aplikacija za LLM opšte namene širi se od kancelarije i zabave na oblasti kao što su zdravstvo, industrijski sektor i obrazovanje, navodi se u izveštaju koji je objavio ISTIC.

U izveštaju se takođe navodi da 14 regiona na nivou provincija u Kini trenutno radi na razvoju LLM, od kojih je 38 u Pekingu i 20 u južnoj kineskoj provinciji Guangdong.

Sa ChatGPT koji vodi u novom talasu globalnog razvoja LLM tehnologije za veštačku inteligenciju (AI), Kina udružuje inovativne resurse AI za sprovođenje istraživanja algoritama LLM i ključnih tehnologija.

Prema planu koji je nedavno objavio Peking za promovisanje inovacija i razvoja veštačke inteligencije, očekuje se da će obim osnovne industrije veštačke inteligencije u gradu dostići 300 milijardi juana (oko 41,88 milijardi američkih dolara) do 2025. godine.

Šangaj je objavio niz mera za podršku učešću privatnih kompanija u izgradnji AI infrastrukture kao što su podaci i računarska snaga.

Šangajski okrug Suhui aktivno neguje i uvodi brojne istraživačke timove za izgradnju planinskog područja za ekološki klaster LLM i inovativne aplikacije.

Šendžen u južnoj kineskoj provinciji Guangdong je predložio da se integrišu sredstva finansiranja u AI sa skalom od 100 milijardi juana kako bi se obezbedilo snabdevanje klastera inteligentnih računarskih snaga, sposobnost inovacija ključnih osnovnih tehnologija i proizvoda i nivo industrijske aglomeracije.

Stručnjaci su takođe naglasili važnost održavanja mirnog i staloženog pristupa razvoju veštačke inteligencije u zemlji.

"Kina je postala najveće svetsko tržište AI aplikacija, ali i dalje zaostaje u osnovnoj tehnologiji i talentima", rekao je Dai Ćionghai, dekan Fakulteta za informacione nauke i tehnologiju Univerziteta Tsinghua.

Dai je pozvao na jačanje negovanja AI talenata i osnovnih istraživanja, kao i na jačanje originalne inovacije.

Univerziteti, naučno-istraživačke institucije i kompanije su uključeni u razvoj LLM-a, ali zajedničko istraživanje i razvoj između akademske zajednice i industrije je još nedovoljno, navodi se u izveštaju ISTIC-a.

Džao je rekao da treba uložiti napore da se promoviše razvoj zasnovan na scenarijima i izgradi specijalizovanih modela u finansijama, medicinskoj nezi, električnoj energiji i drugim oblastima kako bi se postigla visokokvalitetna otkrića u primeni.

Scenariji primene i podaci mogu pomoći u nadogradnji LLM tehnologije, dodao je Džao.

(Beta, 06.15.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Najnovije vesti »