U Kini počela izgradnja broda za naučna i arheološka ispitivanja mora

Beta 28.06.2023

GUANGDŽOU - U gradu Guangdžou na jugu Kine počela je izgradnja višenamenskog broda za naučna ispitivanja dubokog mora i arheološka istraživanja, piše Sinhua.

Višenamensko patentirano plovilo ima različite funkcije, uključujući neograničenu plovidbu vodom, duboko ronjenje s ljudskom posadom, istraživanje dubokog mora, sveobuhvatnu operativnu podršku i veliku nosivost. Naučnici mogu koristiti brod za dobijanje uzoraka i podataka za dubokomorska istraživanja geologije, životne sredine i nauka o životu.

Takođe može da ponudi disciplinarno vođenje i podršku podvodnim arheološkim operacijama na velikim morskim dubinama, saopštio je Institut za nauku i inženjerstvo dubokog mora pri Kineskoj akademiji nauka, finansijer projekta broda.

Institut je takođe istakao sposobnost broda da lomi led za polarne ekspedicije tokom leta, dodajući da može da podrži podvodne operacije sa ljudskom posadom u polarnim regionima.

Sa projektovanom dužinom od 103 metra i deplasmanom od otprilike 9.200 tona, novi brod ima maksimalni domet od 15.000 nautičkih milja. Može da primi 80 ljudi.

Planirano je da počne da plovi i radi nakon završetka 2025. godine.

(Beta, 06.28.2023)

Kina »

Ključne reči

Najnovije vesti »