Milivojević podneo prijavu MUP-u zbog zastave Srbije na zgradi Pinka

Beta 01.07.2023

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo prijavu protiv Televizije Pink i njenog vlasnika Željka Mitrovića zbog prekrivanja fasade zgrade te televizije zastavom Srbije.

Milivojević je rekao da su "isticanjem zastave na zgradi Televizije Pink prekršene odrebe Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije".

"Prijavu protiv Televizije Pink sam podneo kako bi nadležni državni organi odmah preduzeli neophodne mere i kako bi se sprečilo skrnavljenje zastave Srbije", rekao je Milivojević.

On je objasnio da Član 33 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije zabranjuje da se zastava koristi kao draperija ili zavesa i da donjom ivicom dodiruje tlo.

"Mitrović je iskoristio zastavu kao zavesu. Na taj način je povredio dostojanstvo, patriotska i rodoljubiva osećanja građana, a posebno je uvredio desetine hiljada onih koji su stradali u ratovima za slobodu boreći se pod ovom zastavom", rekao je Milivojević za Agenciju Beta.

Ogromna zastava Srbije je od sinoć preko fasade zgrade Pinka na Dedinju, gde će danas, kako je najavljeno, doći povorka protesta građana "Srbija protiv nasilja".

Član 33 Prema u poglavlju Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, pod naslovom Zabranjeni načini izlaganja" kaže: "Zastava Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice".

(Beta, 07.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »