Mitić: Srbija nema svoju spoljno-političku strategiju usvojenu kao državni dokument

Beta 02.07.2023

Član predsedništva Dveri Andrej Mitić rekao je danas da taj pokret svojim nacrtom Strategije spoljne politike želi da ukaže na činjenicu da u aktuelnom trenutku Srbija nema svoju spoljno-političku strategiju usvojenu kao državni dokument.

"Srpski pokret Dveri, kao odgovoran politički subjekt, smatra da je vreme za otvaranje široke društvene debate oko spoljno-političke orijentacije države Srbije u narednom periodu. Spoljno-politička orijentacija prepuštena je 'samorazumljivim' evropskim integracijama, ili ad hoc postupanju u skladu sa trenutnim interesima vlasti", rekao je Mitić u saopštenju.

Naveo je da Dveri nude otvoreni dokument nove spoljne politike, kao pokušaj je da se otvori debata na ovu temu kako bi se postigao novi nacionalni konsenzus i donela nova državna i nacionalna strategija.

"Кao celovit dokument, strategija Dveri polazi od principa spoljne politike koji uključuju očuvanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, očuvanje i razvoj srpskog naroda kao jednog i nedeljivog, vojna neutralnost, ekonomsko-socijalni razvoj, regionalna saradnja, kulturno-civilizacijski i duhovno-moralni identitet, poštovanje i očuvanje međunarodnog prava i novi oblici međunarodne saradnje zasnovani na miru i multipolarnosti", rekao je Mitić.

Izjavio je da se strategija fokusira na ciljeve očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Srbije i očuvanje i unapređenje statusa Srba i Srpske pravoslavne crkve u matičnim srpskim zemljama, okruženju i dijaspori.

(Beta, 07.02.2023)

Dveri »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »