Dekan Fizičkog fakulteta: Mladi u Srbiji ne žele da budu nastavnici, profesija sistemski uništavana

Beta 04.07.2023

Dekan Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Belča ocenio je povodom upisa samo jednog brucoša na katedri za Opštu fiziku, da mladi u Srbiji ne žele da budu nastavnici i da rade u školi, jer je ta profesija degradirana i sistemski uništavana godinama.

"Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva", rekao je Belča za današnji list Nova.

On smatra da država mora da podrži nastavničke smerove tako što će ih podići na viši nivo, ali da dok vlast i oni čija je uloga promena sistema ne shvate da je obrazovanje osnova društva, "neće nam biti bolje i nemamo čemu da se nadamo".

"Ljudima koji žele da rade u školama u manjim mestima u zemlji i u selima, država mora da obezbedi stambeni prostor, uslove za rad i veće plate. Mora se vratiti dostojanstvo učiteljima i nastavnicima", kazao je Belča.

Ocenio je i da učenici u Srbiji upisuju fakultete koje mogu da iskoriste "kao odskočnu dasku za dalje, za bekstvo iz svoje zemlje".

Dekan Fizičkog fakulteta kazao je i da se nikada do sada nije dogodilo da na tom smeru bude jedan brucoš, ali da nije iznenađen slabim odzivom jer je to osma godina kako traje trend pada.

"Samo jedan brucoš na smeru je tuga. Na nastavničkim smerovima na svim fakultetima je loše interesovanje, ali je na fizici traumatično", kazao je Belča i naglasio da je situacija alarmantna i da buduće generacije ne smeju da ostanu bez nastavnika u školama.

(Beta, 07.04.2023)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »