Sud u Šapcu oslobodio Veselinovića krivične odgovornosti za snimanje nasilja u Šapcu

Beta 04.07.2023

Osnovni sud u Šapcu je danas jednog od lidera Pokreta "Ne davimo Beograd" Dobricu Veselinovića oslobodio krivične odgovornosti zbog snimanja nasilja na mostu preko Save u Šapcu 27. novembra 2021. godine tokom protesta protiv "Rio Tinta" i izmena zakona o referendumu.

Protiv Veselinovića je privatnu krivičnu prijavu podneo načelnik šabačke policije Miodrag Andrić.

Veselinović je tužen zato što je snimao tog policijskog starešinu dok je izdavao naređenje da se policija povuče, a potom su batinaši s motkama i bagerom napali građane na blokadi mosta na Savi.

U toj privatnoj krivičnoj tužbi Miodrag Andrić, načelnik policije u Šapcu naveo je da je pretrpeo nematerijalnu štetu u vidu povrede časti i ugleda zbog video snimka nasilja koje je Dobrica Veselinović prenosio na svom Fejsbuk profilu.

"Apsolutno nisam bio kriv za ono što mi se stavlja na teret. Ovaj ceo proces je od početka bio sulud i predstavlja izvrtanje činjenica i ruganje istini i žrtvama. Snimkom sam želeo da svima pokažem šta se dešava na mostu, ko su batinaši koji su napali građane koji su mirno protestovali, a kako bi svi zapamtili šta se desilo. To sam uradio kako bi sprečili da se u budućnosti nešto tako ponovi, i kako bi se počinioci procesuirali. Nažalost počinioci još nisu procesuirani", rekao je Veselinović po završetku suđenja, preneo je Pokret "Ne davimo Beograd" u saopštenju.

Prilikom blokade mosta na Savi u Šapcu 27. novembra 2021. godine u okviru serije protesta i blokada protiv "Rio Tinta", policijski službenici povukli su policijske snage s mosta.

Tada je grupa batinaša napala građane motkama i čekićima i, uz pomoć bagera, omogućila da konvoj autobusa pristalica Srpske napredne stranke stigne na stranački skup u beogradskoj "Areni".

Miodrag Antić, načelnik policije u Šapcu nije reagovao, niti pokušao da spreči nasilje, iako je bio na mostu.

(Beta, 07.04.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »