Ruski antiratni aktivista za N1: Rečeno mi da je BIA odlučila da me ne pušta u Srbiju

Beta 13.07.2023

Ruskom antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu, osnivaču Ruskog demokratskog društva, nije dozvoljen ulazak u Srbiju iako ima stalno prebivalište, objavila je televizija N1.

Nikitin je sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", gde boravi otkad se noćas vratio sa godišnjeg odmora u Portugalu, gde mu živi majka, rekao za tu televiziju da mu je rečeno da je "BIA odlučila" da ga ne pušta u zemlju.

"Vratio sam se letom preko Frankfurta, i na pasoškoj kontroli sinoć u 00.30 su mi rekli da tu sačekam. Nakon tri i po sata čekanja rečeno mi je da je BIA odlučila da me ne pušta u zemlju", kazao je on.

Naveo je da mu je izdato rešenje kojim mu se nalaže da se vrati u Frankfurt prvim avionom",

"Nemam šta da tražim u Frankfurtu, živim u Beogradu, tu je moj dom... odbio sam da ispunim taj nalog, i zasad ostajem na aeordromu", kazao je on.

Upitan šta piše u rešenju koje mu je uručeno, Nikitin je rekao da stoji da mu je zabranjen ulazak u zemlju po osnovu toga što mu je izrečena zabrana ulaska u Srbiju.

"Znači zabranjeno je zato što je zabranjeno", ironično je primetio Nikitin.

Dodao je da u Srbiji ima stalno prebivalište, te da mu ulazak u zemlju ne može biti zabranjen bez prethodnog ukidanja stalnog prebivališta.

"To je apsolutno nezakonito rešenje, i ja ne nameravam da se predam", kazao je Nikitin.

Na pomoć ambasade Rusije kazao je da ne računa, te ukazao i da je državljanin Holandije, i da će se obratiti diplomatskom predstavništvu te države u Srbiji.

"Ovde je moj dom, činjenica da iznosim svoje stavove otvoreno, da sam protivnik politike Vladimira Putina, to nije nikakav osnov da me ne puštaju kući", rekao je  Nikitin.

(Beta, 07.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »