Obradović: Neophodno nacionalno okupljanje sa obe strane Drine za odbranu RS

Beta 14.07.2023

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je danas u Beogradu na "veliko, nacionalno okupljanje i jedinstvo sa obe strane Drine za odbranu i zaštitu Republike Srpske (RS), bez obzira na naše ideološke, političke razlike, ili podelu na vlast i opoziciju"

"Ovo je trenutak kad treba da budemo apsolutno jedistveni oko očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i odbrane i zaštite RS i njenih zagarantovanih prava iz Dejtonskog sporazuma", rekao je Obradović na konferenciji "Stop zapadnim pritiscima: U odbranu RS" koju su Dveri organizovale sa Srpskom strankom Zavetnici i Pokretom za odbranu Kosova i Metohije.

On je rekao da želi da ta konferenicija, u kojoj su učestvovale i druge javne ličnosti, bude "nukleus još šireg okupljanja koje bi trebalo da usledi za odbranu i zaštitu RS", uz napomenu da to mora da bude mnogo prisutnija tema u Srbiji.

"Novi, istovremeni, zapadni pritisak prema Srbima na Kosovu i Metohiji kao i na RS, usmeren je na ugrožavanje naših nacionalnih i državnih interesa. Deo je šireg plana - NATO opkoljavanja Rusije, koji želi da spreči da u pozadini novog fronta u Ukrajini bude bilo kakav glas drugačiji od koalacije za uvođenje sankcija Rusiji", naveo je Obradović.

On je rekao da su se Srbi "kao nepokoran i slobodarski narod ponovo našli na udaru Zapada i optužuju nas za ugrožavanje mira, iako je prava adresa za to u Prištini i u Sarajevu".

"Jasno je da RS nema nikakvu krivicu ni za najnoviju krizu u Bosni i Hercegovini, ne krši Dejtonski sporazum ni Ustav. To rade zvanično Sarajevo i kolonijalni upravnik Šmit, RS se samo brani", naveo je Obradović, kao i da njoj prete ukidanjem kroz "otimanje imovine i drugim neustavnim postupcima".

Član Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Danijel Igrec je rekao da "ne postoji tačka na mapi sveta koja je veći trnu u oku intresima zapadnog imperijalizma od RS, ona je stalna meta napada jer u njihovim mapama za 21. vek nije ni postojala".

"Ona je iznikla kao autentični izraz državotvorne volje srpskog naroda zapadno od Drine", rekao je Igrec i da je predsednik RS Milorad Dodik na udaru jer se odupire Zapadu.

Igrec je ocenio da je "posle francusko-nemačkog plana za Kosovo usledio nov napad na RS" i da je neophodno pokazati svima da "Beogad stoji uz RS i da narod sa ove strane Drine prepoznaje sa čim se tamo suočava srpski narod".

Predstavnik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković je naglasio da se ne može "trgovati granicama Srbije ni slobodom RS" i da tema RS "mora da bude ključna u ovdašnoj javnosti".

"U RS se brane granice Srbije, brane se Kosovo i Metohija", naveo je Ković i rekao da je RS "brana da se ne ponovi genocid nad srpskim narodom na tom prostoru".

(Beta, 07.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »