Milivojević (DS): Poslanici vlasti ne dozvoljavaju Anketni odbor o 'Pandi'

Beta 19.07.2023

 Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije ne dozvoljavaju formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda". 

Poslanici DS-a Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Nebojša Novaković, Nenad Marković i Srđan Milivojević podneli su 20. marta zahtev za formiranje Anketnog odbora o ubistvu šest mladića u kafiću "Panda". 

Milivojević je agenciji Beta kazao da aktuelni saziv Skupštine Srbije neće izglasati odluku o formiranju Anketnog odbora, jer bi, kako je rekao, jedan od ključnih svedoka morao da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Šokantno je da je Vučić u nekoliko navrata u poslednjih deset godina izjavio da ima skoro sve informacije o zločinu u 'Pandi' i da će javnost biti šokirana kada se bude saopštila istina. Istraga u Tužilaštvu za organizovani kriminal traje već sedam godina i još nije okončana. Nedopustivo je da tužilaštvo nije pozvalo Vučića da saopšti sva saznanja s kojima raspolaže", kazao je Milivojević. 

Dodao je da su porodice stradalih mladića iz "Pande" podržale predlog da se formira Anketni odbor. 

"Strašno je saznanje da je nekoliko roditelja preminulo ne dočekavši istinu o stradanju svojih sinova", kazao je poslanik. 

Milivojević kaže da poslanici iz vladajućih stranaka ne pokazuju interesovanje za formiranjem anketnih odbora za još nekoliko zločina koji su su se dogodili u Srbiji. 

"Režim ne dozvoljava formiranje anketnih odbora za ubistvo Olivera Ivanovića, delovanju klana Veljka Belivuka, stradanju Stanike Gligorijević, pogibiju rudara u rudniku 'Soko'... To je za vlast neprijatna tema i oni bi najradije da te tragedije i zločine sakriju", ocenio je Milivojević. 

U zahtevu koji su pre četri meseca podneli poslanici DS-a navodi se da bi cilj anketnog odbora bio da se utvrdi istina o zločinu u kafiću "Panda", u kojem je 14. decembra 1998. ubijeno šest mladića. 

Ističe se bi pred odborom trebalo saslušati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2013. i 2015. godine izjavio da taj zločin nisu počinili Albanci i da je "gotovo siguran" da zna šta se desilo u "Pandi", ali da "nema dokaza". 

U kafiću "Panda" ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18). Vlado Lončarević (18) i Mirsad Šabović su teško ranjeni, dok je Nikola Rajović (18) lakše ranjen. 

Istraga o ovom zločinu pokrenuta je tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

(Beta, 07.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »