Održan protest u Novom Sadu povodom godišnjice prebijanja građana ispred Skupštine Vojvodine

Beta 21.07.2023

U Novom Sadu je danas održan protestni performans koji su organizovale opozicione stranke i pokreti povodom godišnjice prebijanja građana tokom skupa ispred zgrade Skupštine Vojvodine, 21. jula prošle godine.

Aktivisti su napravili uličnu izložbu fotografija nasilja od prošle godine, a prikazali su i majice na kojima se u desnom gornjem uglu nalaze natpis privatnog obezbeđenja čiji su pripadnici intervenisali protiv građana prošle godine, kao i imena pojedinih, kako su rekli, "batinaša".

Potom su postavili fotografije i majice na pod. Farbom su polili fotografije, a na majicama su ostavljali otiske šaka.

"Ono što se desilo pre godinu dana na ovom mestu jeste ukidanje prava na slobodu mišljenja svih građana. Mi smo doživeli najbrutalnije nasilje", rekla je aktivistkinja Suzana Jožić.

Arhitektica Ana Ferik Ivanovič rekla je da su se prošle godine stavovi struke i želje građana branili na ulici.

"Pokušavamo da poslednji put ukažemo na velike štetne uticaje koji će doneti novi Generalni urbanistički plan. Doneće novo optrećenje za grad i ono što su Društvo arhitekata Novog Sada i građani ukazivali kroz veliki broj primedbi koje su bile različite i nemoguće je da nijedna nije mogla biti prihvaćena", rekla je Ferik Ivanovič.

Organizatori su najavili da će se sa protestima u Novom Sadu nastaviti te da će narednog petka organizovati “neki vid protesta”, a javnost će blagovremeno biti obaveštena o tome.

Ove sedmice su iz redova opozicionih stranaka dolazile protivrečne izjave u pogledu nastavka protesta tokom letnjih meseci pa je prvo objavljeno da se protesti neće više održavati preko leta u Novom Sadu, da bi potom iste osobe koje su to saopštile demantovale same sebe i najavili nastavak protestnih akcija i tokom leta.

Na poziv više lokalnih udruženja, nekoliko stotina građana demonstriralo je 21. jula prošle godine ispred zgrade Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, u kojoj je trajala sednica gradskog parlamenta izražavajući protivljenje usvajanju Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, za koji su građani tvrdili da je krojen po meri privatnih investitora.

Skupština Novog Sada, koja ima 78 odbornika, toga dana je ubedljivom većinom usvojila GUP, sa 63 glasa za i četiri protiv.

Jedan od povoda za protest bila je i činjenica da gradska vlast nije odgovorila na više od 12.000 primedbi koje su Novosađani imali na novi GUP, plan koji se odnosi na period do 2030 godine.

Do sukoba na protestu je došlo kada su se demonstranti približili ogradi ispred zgrade Skupštine Vojvodine, a nakon što vlast nije dozvolila jednom od njih da pred odbornicima obrazloži primedbe građana na GUP Novog Sada.

Nerede je zaustavila policija, opremljena šlemovima i štitovima, a okupljeni su se razišli pošto je GUP usvojen.

Burna negodovanja u delu javnosti usledila su jer su se na fotografijama i snimcima sa protesta videle nepoznate osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa demonstrantima i privode ih.

Jedan broj ljudi u civilu imao je legitimacije privatnog obezbeđenja, dok su drugi bili bez obeležja.

Aktivisti i predstavnici opozicije ubrzo su izrazili sumnju da je među njima bilo osoba koje nisu imale ovlašćenje da intervenišu protiv građana.

Na snimcima su se videli muškarci u belim majicama koji su privodili demonstrante uz primenu sile – uz obaranje na beton, uvrtanje ruku, klečanje na vratu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je da je reč o pripadnicima privatne firme "Intersek tim" (Intersec Team) Dragana Lekića, za koju je navela da je od Grada Novog Sada dobila 29,1 milion dinara samo prošle godine, preko tendera na koji se ta firma jedina prijavila.

Brojne opozicione stranke osudile su nasilje pripadnika privatnog obezbeđenja nad demonstrantima u Novom Sadu.

Građanski pokret Bravo predao je danas Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu zahtev da odgovori na pitanje ko je odgovoran za prebijanje građana koje se desilo pre godinu dana tokom protesta ispred zgrade Skupštine Vojvodine.

“U Specijalnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu već godinu dana čami predmet o postupanju policajaca koji su obezbeđivali javni skup i asistirali batinašima tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića. Ne mirimo se s takvim stanjem”, naveo je pokret Bravo u saopštenju za javnost.

Dodali su da su Višem javnom tužilaštvu uputili pitanja u kojoj fazi predistražnog ili krivičnog postupka se nalazi predmet i šta su do sada preduzeli povodom postupanja policijskih službenika, suprotno odredbama Zakona o policiji, Zakona o privatnom obezbeđenju, Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju.

(Beta, 07.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »