Rašić: Užasavajuće je šta se radilo u Ministarstvu za povratak

Beta 24.07.2023

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da je užasavajuće otkriće revizora po kojem je u periodu od 2017. do 2022. godine to ministarstvo sagradilo skoro 200 kuća po visokim i nerealnim cenama i gde se pominje da je za više 800.000 evra plaćen građevinski materijal u odnosu na realne tržišne cene. 

Rašić je u emisiji "Slobodno srpski" kazao da se tim slučajem bave kompetentni organi. 

"Ono što je revizor našao je užasavajuće, jer je to jedna loša metodologija koja je bila primenjivanja godinama u Ministarstvu za zajednice i povratak", kazao je on. 

Rašić je naveo da se u prvih šest meseci ove godine, prema podacima UNHCR-a, za povratak na Kosovo prijavilo 145 aplikanata, čiji su zahtevi odobreni od strane opštinskih komisija. 

Dodao je da Ministarstvo za zajednice i povratak nema informacije o broju Srba koji su napustili Kosovo u istom periodu ili godinama ranije. 

"Kao čovek i kao roditelj znam da već u generacijama moje dece je mnogo manje mladih ljudi na ulicama, po restoranima, kafićima, ali želim da verujem da su oni samo privremeno otišli i da će da se vrate", kazao je on. 

Tvrdi da je u prethodnom periodu, kada je na čelu Ministarstva za zajednice i povratak bio predsednbik Srpske liste Goran Rakić, bilo puno nepravilnosti u radu i upravljanju. 

"Mi od tog malog budžeta koji je ostao, a koji bi trebalo da bude u ovom slučaju tri miliona evra za kapitalne investicije, vidimo da je milion i trista hiljada otišlo u suficit. Ja vam garantujem da je to presedan i da se nikad nije dogodilo da je neko dozvolio da od tako skromnog i malog budžeta milion i trista hiljada ode u suficit", naveo je Rašić, dodajući da je taj iznos dovoljan za izgradnju najmanje 50 kuća za povratnike i socijalno ugroženo stanovništvo.

(Beta, 07.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »