Đilas traži od Vučića izbore u Beogradu ove godine, građani neće vlast SNS

Beta 09.08.2023

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je danas pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni izbori u Beogradu budu ove godine.

"Pozivam Vučića da ne pogazi u potpunosti reč koju je dao (Đilasu 2022.), obećanje koje je dao  Beograđanima i da pokrene proces koji vodi izborima u Beogradu do kraja godine", kazao je on.

Pozvao je Vučića i da traži od (gradonačelnika Beograda) Aleksandra Šapića da podnese ostavku, ukoliko ga ovaj uopste sluša i da se krene u proces održavanja beogradskih izbora".

"Ne samo zato što je (izbore) obećao, ne samo zato što vlast u Beogradu nema legitimitet zbog broja glasova koji su dobili na izborima, već i zbog činjenice da je danas broj onih koji podržavaju SNS vlast drastično manji nego pre godinu dana", kazao je Đilas.

Đilas je u saopštenju ukazao da "16 meseci SSP,  sa svojim partnerom, Pokretom slobodnih građana traži izbore u Beogradu" i da "Beograd hoće promene".

"Beograđani neće više ni Šapića, ni Vučića... i to zna i Vučić i zato i ne raspisuje izbore u strahu od izbornog poraza koji je neminovan", kazao je on.

Đilas je podsetio da je Vučić, pet dana posle razgovora s njim u aprilu 2022. "obećao, ne opoziciji, već građanima Beograda ponavljanje izbora".

Podsetio je da je Vučić tada javno rekao da je pitanje legitimiteta najvažnije u politici i da vlast koja je u Beogradu dobila manje glasova od opozicije, nema legitimitet.

Lider SSP je ukazao i da Vučić "danas tvrdi suprotno" i "iznenada zaboravlja da je Srpska napredna stranka (SNS) manipulacijama sa odbornicima POKS-a i Zavetnika poništila volju birača koji su 70.000 glasova više dali opoziciji", naveo je on.

Po rečima Đilasa, birači su time jasno rekli da ne žele da Beogradom vlada SNS.

(Beta, 08.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »