Urednik Nove o neobjavljenoj karikaturi zbog koje Dušan Petričić prekida saradnju

Beta 19.08.2023

Portal Nova.rs i novine Nova nisu objavile karikaturu stalnog saradnika Dušana Petričića koji je naveo da će zbog toga prekinuti saradnju sa listom.

Glavni urednik Mihailo Jovićević je danas saopštio da je to bila njegova odluka, dok je televizija N1 prenela da je Petričić sinoć objavio da će zbog ovoga prekinuti saradnju sa listom.

"Poruku ove (Petričićeve) karikature sam shvatio: nije normalno da živimo u zemlji u kojoj predsednik bira novinare koji će ga intervjuisati (a bira svaki put kad odbije intervju za medije United media), a kada ih bira ovako kako ih bira, onda je šteta dvostruka", napisao je Jovićević i dodao da je svaki intervju s Vučićem, "naročito oni koji se događaju na TV Pink, sa Jovanom Jeremić u glavnoj ulozi, dokaz u prilog toj tezi".

Jovićević je izneo da smatra "da bi ovakav (Petričićev) karikaturalni pristup prezentovanju ženskog tela predstavljao korak unazad za "Novu" i da je taj prikaz "pogrešan, kontraproduktivan i, na koncu – suprotan uredjivačkoj politici ovog medija".

Pored toga, piše Jovićević, "mišljenja sam da je svaka žena vlasnica svog tela i načina na koji ga prezentuje, i da ni ja ni gospodin Petričić nemamo pravo da je učimo drugačije. To je kultura u duhu koje sam ja vaspitavan i to je kultura koju želim da nastavim da negujem u mediju čiji sam glavni urednik. Zato nismo i nećemo objaviti tu karikaturu".

Glavni urednik je ukazao da je "medijski prostor koji delimo u Srbiji kontaminiran preko svih granica nasiljem, lažima, pornografijom. To je, verujem, stav i gospodina Petričića, tu smo se složili", ali jedino se nisu složili "oko načina na koji bi se taj mulj imao predstaviti", kazao je on.

Jovićević je naveo da je u razgovoru s Petričićem, pošto je poslao ovonedeljnu karikaturu, pokušao da iznese argumente da bi objavljivanje bilo suprotno uređivačkoj politici "Nove“.

Kazao je i da je Petričić saslušao njegove argumente, te da se "nije složio sa njima", piše na portalu Nova.rs.

Jovićević je rekao je da autor "nije izmenio karikaturu u skladu sa sugestijama" koje mu je uputio jer, kako je dodao, " matra da bi predložene izmene ugrozile poruku dela".

"Složili smo se da se ne slažemo. Ja sam doneo odluku koja je u domenu moje nadležnosti kao glavnog urednika. To je, ukratko, to", naveo je Jovićević

Kazao je da ranije nije imao zamerke na rad Petričića, koji, kako je dodao, "oštro ali pravedno prikazuje anomalije srpskog društva, naročito vezane za režim Srpske napredne stranke", i istakao da poštuje Petričićevo delo i istrajnost.

(Beta, 08.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »