Pred zgradom Predsedništva ostavljeni zahtevi protesta, jer se Vučić pravi da ih ne čuje

Beta 19.08.2023

 Pred zgradom Predsedništva učesnici protest "Srbija protiv nasilja" ostavili su večeras transparent za zahtevima, čime je završeno ovo okupljanje, 16-to po redu u Beogradu a ovog puta posvećeno prosveti.

Novinar i voditelj Smiljan Banjac izjavio je da je to urađeno jer se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "već 16. put pravi da ne čuje zahteve protesta", nakon čega ih je još jednom pročitao sa razglasa na kamionu koji sve vrema bio isped kolone. 

Uz glasne zvižduke, okupljeni su uzvikivali "Vučiću odlazi", "Lopovi, lopovi" i "Uhapsite Vučića". 

Tradicionalno, kraj protesta je obeležen i paljenjem lampi na telefonima, kojima su simbolično "osvetili" Predsedništvo uz poruku - "Mi smo svetlo, a oni su tama". 

Prethodno su se učesnici protesta zaustavili ispred zgrade ministarstva prosvete gde je profesor iz Kragujevca Milan Jevtić rekao da od tog minstarstva kao ni od cele vlade ništa ni ne očekuje i da jedino "sami sebi možemo da pomognemo".

"Ustali ste da se borite, niste pognuli glavu, jer bi to značilo da podržavate zlo", rekao je Jevtić, naglasivši da se ubistvom učenika u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" desio "najstrašniji košmar".

Profesor iz Velike Plana Slavoljub Stojadinovć, koji je pre nekoliko godina savladao naoružanog napadača kad je upao u školu i pretio đacima, istakao je da su već tada morale da se upale lampice za uzbunu, ali umeto toga desila se tragedija nedavno u Beogradu. 

Učesnici protesta nosili su, centrom Beograda, na čelu kolone velike transparente "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja", skandirali su i "Ostavke pa robija".

Sa protesta je poručeno da se neće odustati od borbe, što je, kao je istaknuto, dokazano višemesečnim protestima.

Poslanik Zeleno levog kluba - Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je, za Betu, da bi cela jesen, poput današnjeg protesta "Srbija protiv nasilja", trebalo da bude posvećena problemima u obrazovanju.

(Beta, 08.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »